Propozycja na dziś? Golonka (jak chcą językoznawcy) czy golonko (jak się u nas mówi) gotowane w piwie! Ma szczególne miejsce w sercach Ślązaków. Danie bardzo lubiane szczególnie w okresie Barbórki, w ciągu roku też jest przysmakiem, którego ciężko sobie odmówić. Przepisem dzieli się z nami Karczma Wiejska w Jankowicach.
Dobrze przyrządzone mięso aż rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do złotego napoju z pianką. Dlaczego go więc w nim nie ugotować?
Przepis (1-2 porcje)
Składniki:
włoszczyzna –120 g
golonko peklowane – 600 g
masło –1/3 kostki
masło klarowane –1 łyżka duża
sól
pieprz czarny
majeranek
liść laurowy
piwo – 200 ml
Wykonanie:
Golonko zalać wodą i ugotować razem z marchewką, selerem, pietruszką, porem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, na patelni rozpuścić masło klarowane i masło zwykłe. Golonko obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać pokrojone w drobne słupki marchewkę, seler i czosnek. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wszystko zalać piwem i zagotować aż warzywa staną się miękkie. Golonko podawać wraz z warzywami gotowanymi w piwie, chrzanem i musztardą.
Smacznego!
Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach