Jak wzmocnić odporność dietą?

0
Reklama

Początek jesieni nie bez powodu nazywany jest „sezonem chorobowym”. Wiele osób łapie infekcje, a w tym roku, warto szczególnie skupić się na wzmocnieniu swojej odporności, ponieważ przypadków zakażeń COVID-19 jest coraz więcej. Dobra, wartościowa dieta to coś, co realnie pomoże wzmocnić organizm. Co włączyć do swojej diety by wspomóc funkcjonowanie układu immunologicznego?

Owoce i warzywa źródłem witamin

Od dziecka powtarzano nam, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców by nie chorować i rosnąć zdrowo. Wiele z nich tak jak czarne porzeczki, brukselka czy brokuły są wspaniałym źródłem witaminy C, natomiast beta-karoten, który oprócz właściwości wzmacniających odporność posiada również te antyoksydacyjne, znajdziemy go w marchewce, szpinaku, czy śliwkach.

Witamina C prawdopodobnie może zwiększać produkcję białych krwinek, które są kluczowe w zwalczaniu infekcji. Natomiast dzięki spożywaniu produktów bogatych w beta-karoten można zapobiec chorobom płuc.

Warzywa cebulowe na straży odporności

Siarka organiczna, zawarta w warzywach cebulowych, wykazuje działanie antybakteryjne i antygrzybiczne. Pełni także istotną funkcję w prawidłowym rozwoju i pracy stawów. Czosnek może ułatwiać odksztuszanie i udrażniać drogi oddechowe a cebula lub por doskonale niszczą bakterie. Włączenie do swojej diety większej ilości warzyw cebulowych chroni przed stanami zapalnymi, infekcjami a nawet nowotworami. Stanowią również dobre źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak magnez, selen czy żelazo.

Kiszonki – naturalne probiotyki

Kisić można większość warzyw i owoców. Bakterie, które powstają w procesie fermentacji mlekowej podczas kiszenia, pomagają utrzymać prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego, co doskonale wpływa na kondycję układu immunologicznego. Aż 80% komórek układu odpornościowego znajduje się w ściankach naszego jelita, dlatego warto dbać o ich kondycję spożywając te naturalne probiotyki. Dzięki temu błona śluzowa jelit zostanie zregenerowana i wzmocniona a zyska skuteczną ochronę przed toksynami i bakteriami chorobotwórczymi.

Reklama

 

Witamina D i cynk a nasz układ immunologiczny

Niedobory witaminy D może zwiększyć ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych. Rola jaką odgrywa w naszym organizmie, to: regulacja produkcji białka, które zabija czynniki chorobotwórcze, w tym bakterie i wirusy oraz wpływ na liczbę i aktywność limfocytów NKT, które ograniczają rozprzestrzenianie się patogenów.

Zwiększona liczba przypadków osób zakażonych COVID-9 zmusza nas do spędzania większej ilości czasu w domu przez co mamy mniejszą możliwość ekspozycji słonecznej. Dlatego ponieważ nie możemy dostatecznie czerpać witaminy D z naturalnego źródła, warto włączyć do swojej diety produkty, takie jak: tłuste ryby, jajka, mleko i jego roślinne zamienniki, sery, tofu czy grzyby.

Niektóre badania potwierdzają, że cynk także pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu. Przede wszystkim działa przeciwwirusowo aktywując komórki odpornościowe do walki (limfocyty T i komórki NK) a jego niedobór może sprzyjać stanom zapalnym, zapaleniom płuc i infekcjom górnych dróg oddechowych. Jego naturalnym źródłem są takie produkty, jak fasola, ciecierzyca, soczewica, orzechy i ziarna, tofu, kiełki pszenicy, owoce morza czy mięso.

Dieta pudełkowa a koronawirus

Czy stosowanie diety pudełkowej w czasie pandemii to dobry i bezpieczny wybór? Według światowych organizacji nie ma na to dowodów, by jedzenie było nośnikiem koronawirusa. Jednak pracownicy naszego cateringu Fit Kurier zostali odpowiednio przeszkoleni, a procesy produkcji i dostawy zostały dostosowane tak, by zminimalizować jakiekolwiek ryzyko zarażenia naszych pracowników i Klientów.

Przed przystąpieniem do pracy, każdy członek naszego zespołu ma mierzoną temperaturę, oraz przystępuje do dezynfekcji rąk. Dzięki temu mamy pewność, że kontakt z żywnością, z której przygotowujemy dla Państwa posiłki mają osoby zdrowe. Każdy pracownik jest również odpowiednio ubrany w specjalny kombinezon ochronny, maseczkę oraz rękawiczki. Wszystkie naczynia, narzędzia i powierzchnie są stale dezynfekowane. Nasze posiłki również pakowane są w sterylne opakowania, zabezpieczone w odpowiedni sposób, a kierowcy zobowiązani są do dezynfekcji pojazdu i dłoni, noszenia rękawiczek i maseczek a także utrzymywania dystansu od osób trzecich.

Dieta pudełkowa dostarczana jest prosto pod drzwi klienta, dzięki czemu można ograniczyć wizyty w sklepach i zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem. Dbamy o to, by przygotowywane przez nas posiłki były odpowiednio zbilansowane i wzmacniały organizm, dzięki czemu korzystając z naszego cateringu możesz zadbać i zdrowie i odporność swojego organizmu. Pamiętaj, że odpowiednia dieta korzystnie wpływa na samopoczucie i nastrój.

Wybór cateringu dietetycznego w czasie pandemii to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie zdrowie i chcą bezpiecznie przejść czas kwarantanny. Możesz pozostać w domu a my każdego dnia dostarczymy pod Twoje drzwi zdrowe posiłki. Dla naszych Nowych Klientów przygotowaliśmy specjalny kod zniżkowy: START30, który użyty w zamówieniu online, pozwala uzyskać rabat 30% na każdą dietę. W każdej chwili można skorzystać bezpłatnie z porady naszego dietetyka pod nr telefonu 731 98 98 98. Zaufaj nam, Twoje zdrowie i bezpieczeństwo jest dla nas najważniejsze.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj