Mamy dla Was sprawdzony przepis na policzki wołowe w sosie własnym. Do tego purée ziemniaczane i buraczki glazurowane. Co powiecie na taki walentynkowy obiad? Przepisem dzieli się Karczma Wiejska w Jankowicach.
Policzki wołowe w sosie własnym to wykwintne danie, którego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga – jak to wołowina – długiego czasu obróbki. Odpowiednio przygotowane policzki są soczyste i rozpływają się w ustach.
Przepis na 3-4 porcje
Składniki:
policzki wołowe – 1 kg
masło –1/2 kostki
ziemniaki
buraczki ugotowane i pokrojone w kostkę
czosnek – 2-3 ząbki
majeranek – 2 łyżeczki
ziele angielskie – kilka kulek
liść laurowy
cebula –1 średnia
miód
śmietana 30%
wędzona papryka
Marynata:
papryka wędzona
pieprz młotkowany
sól
250 ml czerwonego wina
4 przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku
5 ziarenek jałowca i 5 ziarenek pieprzu
łyżeczka miodu
kilka gałązek tymianku (nie jest konieczny)
słodka papryka
Wykonanie:
Policzki, wcześniej zamarynowane, należy obsmażyć na maśle z każdej strony, tak aby przypominały zarumienione steki. Dodajemy przyprawy, które sprawią, że policzki nabiorą aromatu. Wrzucamy więc ziele angielskie, majeranek, liście laurowe i czosnek. Trzeba podsmażyć chwilę wszystko razem, a następnie dolać wody. Dusić do miękkości około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Purée ziemniaczane
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie, odlać wodę. Gorące jeszcze ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać miękkie masło, śmietanę 30% lub mleko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dla tych, którzy lubią smak chrzanu, polecamy dodać go do puree. Pasuje on idealnie do policzków.
Buraczki glazurowane
Na rozgrzanej patelni roztopić masło i dodać miód (około 3 łyżek), potem ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki. Chwilę buraczki glazurować aż każda kosteczka będzie pięknie błyszczeć oblepiona słodkim miodem.
Policzki wołowe ciężko dostać, ale ich smak wart jest zachodu. Potrawa idealnie komponuje się z czerwonym winem, najlepiej wytrawnym.
Smacznego!
Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach