Reklama

Mamy dla Was sprawdzony przepis na policzki wołowe w sosie własnym. Do tego purée ziemniaczane i buraczki glazurowane. Co powiecie na taki walentynkowy obiad? Przepisem dzieli się Karczma Wiejska w Jankowicach.

Policzki wołowe w sosie własnym to wykwintne danie, którego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga – jak to wołowina – długiego czasu obróbki. Odpowiednio przygotowane policzki są soczyste i rozpływają się w ustach.

Przepis na 3-4 porcje
Składniki:

policzki wołowe – 1 kg

masło –1/2 kostki

ziemniaki

Reklama

buraczki ugotowane i pokrojone w kostkę

czosnek – 2-3 ząbki

majeranek – 2 łyżeczki

ziele angielskie – kilka kulek

liść laurowy

cebula –1 średnia

miód

śmietana 30%

wędzona papryka

Marynata:

papryka wędzona

pieprz młotkowany

sól

250 ml czerwonego wina

4 przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku

5 ziarenek jałowca i 5 ziarenek pieprzu

łyżeczka miodu

kilka gałązek tymianku (nie jest konieczny)

słodka papryka

Wykonanie:

Policzki, wcześniej zamarynowane, należy obsmażyć na maśle z każdej strony, tak aby przypominały zarumienione steki. Dodajemy przyprawy, które sprawią, że policzki nabiorą aromatu. Wrzucamy więc ziele angielskie, majeranek, liście laurowe i czosnek. Trzeba podsmażyć chwilę wszystko razem, a następnie dolać wody. Dusić do miękkości około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Purée ziemniaczane

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie, odlać wodę. Gorące jeszcze ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać miękkie masło, śmietanę 30% lub mleko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dla tych, którzy lubią smak chrzanu, polecamy dodać go do puree. Pasuje on idealnie do policzków.

Buraczki glazurowane

Na rozgrzanej patelni roztopić masło i dodać miód (około 3 łyżek), potem ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki. Chwilę buraczki glazurować aż każda kosteczka będzie pięknie błyszczeć oblepiona słodkim miodem.

Policzki wołowe ciężko dostać, ale ich smak wart jest zachodu. Potrawa idealnie komponuje się z czerwonym winem, najlepiej wytrawnym.

Smacznego!

Policzki wołowe w sosie własnym z ziemniaczanym puree i buraczkami glazurowanymi, fot. Karczma Wiejska w Jankowicach

Przepis, wykonanie, zdjęcia: Karczma Wiejska w Jankowicach

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj