11,8 C
Tychy
czwartek, 25 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata

0
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....

MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!

0
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...

Felieton kulinarny. Moja droga do wina

0
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu. Nie mieliśmy w...

Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”

0
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...

Ekspres do kawy kapsułkowy – jaki wybrać i czy warto kupić...

0
Korzystanie z kapsułkowego ekspresu do kawy to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się tym aromatycznym trunkiem we własnym domu. Urządzenie jest proste w...

Zupa podgrzybkowa z łazankami

0
Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem...

Festiwal Lokalnych Produktów i pokaz kulinarny Oliwii Piech

0
W najbliższą niedzielę, 6 czerwca, w parku pszczyńskim przy skansenie odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Lokalni twórcy będą oferować swoje cuda,...

Felieton kulinarny. Wieprzek i kiełbasa śląska

0
Jak widzę wieprzka, to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie. Widzę też salceson...

Felieton kulinarny. Bigos – produkt miłości kapusty i mięsiwa

0
Usiadłem nad udźcem z sarny i sporym kubełkiem kiszonej kapusty z Charsznicy, pozostałym po grudniowych świętach. Nic tylko bigos – pomyślałem. Ale pisanie o...

Felieton kulinarny. Pieczony turek

0
Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom...

WIADOMOŚCI

Konkurs „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2024”

0
Ruszyła kolejna, już dwudziesta piąta, edycja konkursu "Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego". Organizatorem jest zarząd Województwa Śląskiego współpracujący w tym dziele  ze Stowarzyszeniem Architektów...
Nowe Info