Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....
MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...
Felieton kulinarny. Moja droga do wina
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu.
Nie mieliśmy w...
Felieton kulinarny. Włosi też mają swoje „addio pomidory”
Właściwie nie ma kuchni włoskiej, są włoskie kuchnie regionalne. Również w ramach regionów są spore różnice, tak naprawdę co dom, to inna mamma decyduje o specyfice...
Ekspres do kawy kapsułkowy – jaki wybrać i czy warto kupić...
Korzystanie z kapsułkowego ekspresu do kawy to jeden z najszybszych sposobów na cieszenie się tym aromatycznym trunkiem we własnym domu. Urządzenie jest proste w...
Zupa podgrzybkowa z łazankami
Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem...
Festiwal Lokalnych Produktów i pokaz kulinarny Oliwii Piech
W najbliższą niedzielę, 6 czerwca, w parku pszczyńskim przy skansenie odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Lokalni twórcy będą oferować swoje cuda,...
Felieton kulinarny. Wieprzek i kiełbasa śląska
Jak widzę wieprzka, to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie.
Widzę też salceson...
Felieton kulinarny. Bigos – produkt miłości kapusty i mięsiwa
Usiadłem nad udźcem z sarny i sporym kubełkiem kiszonej kapusty z Charsznicy, pozostałym po grudniowych świętach. Nic tylko bigos – pomyślałem. Ale pisanie o...
Felieton kulinarny. Pieczony turek
Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom...