-2,4 C
Tychy
środa, 8 grudnia, 2021
spot_img

Felieton kulinarny. Moja droga do wina

0
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu. Nie mieliśmy w...

Felieton kulinarny. Ramen – japoński rosół z nudlami

0
My Polacy uważamy – i słusznie – że w dziedzinie zup narody anglosaskie, te z południa też, nie mają nic ciekawego do zaoferowania. Co innego Azjaci. Słusznie...

Felieton kulinarny. Schabowy – ulubione danie Polaków

0
Zawsze mnie korciło żeby, zabrać się za to peerelowskie danie i zrównać je z ziemią. Powalić na łopatki i wyżąć jak starą ścierkę, a...

Felieton kulinarny. Traktat o gotowaniu fasoli

0
Żywię wegetarian już prawie trzydzieści lat, a że początki były ciężkie, bo przypadały na późny Peerel, to ze skromnych produktów dostępnych wówczas rozwinąłem całą...

Felieton kulinarny. Kiszonki i czarodziejska góra

0
Nic ostatnio nie gotuję. Nie opłaca się. To co spływa do mnie z ogródka domaga się świeżości i chrupkości, żadnej tam obróbki termicznej. No...

Felieton kulinarny. Weganie nadchodzą!

0
Kiedy przeczytałem, że szef cechu rzeźników francuskich zwrócił się do ministra spraw wewnętrznych o zwiększoną ochronę przed atakami wegan, pomyślałem, że historia budowania nowego,...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Jedzenie łatwe i trudne

0
Namnożyło się nam restauracji z przeróżnymi kuchniami, a niekiedy z gwiazdkami Michelin i z szefami kuchni o znanych nazwiskach – w tym wielu z...

Felieton kulinarny. Kuchnia włoska, czyli Italia kontra barbarzyńcy

0
„Kuchnia podobna jest do małego urwisa: co rusz doprowadza do palpitacji, ale i radości daje wiele”. Pellegrino Artusi Z kuchnią włoską mam zawsze problem. Kiedy...

Felieton kulinarny. Zrozumieć sos pomidorowy

0
Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego, o czym za chwilę napiszę. To znaczy wiem sporo, myślę, że więcej niż inni, ale nie na tyle dużo,...

WIADOMOŚCI

Zmarł Piotr Muskała, były redaktor naczelny tygodnika „Echo”

0
Dziś (7 grudnia) odbył się pogrzeb Piotra Muskały, byłego redaktora naczelnego Górnośląskiego Tygodnika Regionalnego "Echo" (1997-2000), inżyniera górnictwa, działacza NSZZ "Solidarność", internowanego w stanie...
Nowe Info