3,3 C
Tychy
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona główna Kuchnia Felieton kulinarny

Felieton kulinarny

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Felieton kulinarny. Sałatka czarownicy

0
Dzisiaj zrobimy sałatkę czarownicy „Piękny Jasiu chodź do brzuszka”. Jej podstawą, oprócz fasoli typu „Piękny Jaś”, są: sok z cytryny, dobra oliwa albo olej i ser...

Felieton kulinarny. Pieczeń wołowa

0
Wołowina miała na Górnym Śląsku pierwszorzędne znaczenie. Było to mięso ekskluzywne. Znacznie droższe od wieprzowiny. Gospodynie kupowały kawałki mięsa, części bez kości i tłuszczu odkładały...

Felieton kulinarny. Schabowy – ulubione danie Polaków

0
Zawsze mnie korciło żeby, zabrać się za to peerelowskie danie i zrównać je z ziemią. Powalić na łopatki i wyżąć jak starą ścierkę, a...

Felieton kulinarny. Wykwintny krupniok z ciapkapustą, czyli powrót z Edynburga

0
Wizyta Ślązaka w Szkocji musi rodzić od samego początku niebywałe napięcia. Na szczęście nie mają oba narody armii, dlatego emocje mogą się co najwyżej skończyć mordobiciem...

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Felieton kulinarny. Pieczeń z łaty na plackach

0
Słońce, choć niemrawo, zaczyna już świecić, czas najwyższy otrzepać się, ponaciągać mięśnie i wyjść z jaskini. A jak już chłop opuści swoje zimowe legowisko i rozpali ogień, to...

Felieton kulinarny. O wyższości sałatki jarzynowej nad kluskami

0
Każdy pewnie jadł sałatkę jarzynową, a wielu robiło ją samodzielnie. Na Śląsku jest szałot. Są sałatki ze śledziem, z boczkiem lub szynką... Jednak ta...

Felieton kulinarny. Kminek – od nienawiści do miłości

0
Uwielbiam zapach i smak kminku. Dobre pieczywo z kminkiem mógłbym jeść bez żadnych dodatków, co najwyżej ze świeżym masłem, albo rwane w rękach, z olejem lnianym i odrobiną soli...

Felieton kulinarny. Popieprzyć

0
Czy zastanawiali się państwo, dlaczego zamiast słowa popieprzyć albo dopieprzyć wszyscy używają „dodać pieprzu do smaku”? Żeby to zrozumieć, musimy cofnąć się do połowy ubiegłego...

WIADOMOŚCI

Dawid Tomala i Katarzyna Zdziebło wywalczyli kwalifikację olimpijską w chodzie sportowym

0
Podczas drużynowych mistrzostw świata w chodzie sportowym, które odbyły się 21 kwietnia w tureckiej Antalyi, duet Dawid Tomala i Katarzyna Zdziebło wywalczyli olimpijską kwalifikację...
Nowe Info