11,8 C
Tychy
czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona główna Kuchnia Felieton kulinarny

Felieton kulinarny

Felieton kulinarny. Cynadry – danie z jąder dzika

0
Do dziś trwa spór, czy świnia pochodzi od dzisiejszego dzika, czy odwrotnie. Łatwość z jaką świnie adaptują się w stanie dzikim, zaskakująco szybko zmieniając swój wygląd...

Felieton kulinarny. Co kocha zupa rybna

0
Lata temu pojechałem do Marsylii, by zjeść ich miejscową bouillabaisse – chyba najbardziej znaną na świecie zupę rybną. Jadłem ją także w Nicei i w wielu innych...

Felieton kulinarny. Kartoffelsalat doda ci skrzydeł

0
Mocno muszę się uderzyć w piersi, i to własne, bo Włosi nie jedzą spaghetti z sosem bolońskim. Nie jedzą i już, to tylko polska...

Felieton kulinarny. Pikantna sałatka z makreli, czyli uroki odkostnienia

0
Miałem już dość ciepłych dań zamawianych do biura. Zamknięte w plastikowych pojemnikach po 15 minutach traciły swoją chrupkość i stawały się ciepłą bryją rozpoznawalną...

Felieton kulinarny. Makaron w pesto z naci marchwi

0
Jedna z hipotez dotycząca pochodzenia makaronu mówi, że pierwsze ciasto makaronowe powstało w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem nad Bałtykiem, a w szczególności na terenach...

Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?

0
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów. W Italii jest...

Wino, oliwa i chleb

0
Chyba mnie pogięło, by pisać o takiej trójcy w ramach męskiego gotowania. Gotowania nieunikającego kpiny, szyderstwa, błazenady i przekleństw. Gotowania bez alkomatu w kuchni....

Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska

0
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...

Felieton kulinarny. Wykwintny krupniok z ciapkapustą, czyli powrót z Edynburga

0
Wizyta Ślązaka w Szkocji musi rodzić od samego początku niebywałe napięcia. Na szczęście nie mają oba narody armii, dlatego emocje mogą się co najwyżej skończyć mordobiciem...

Felieton kulinarny. Moja droga do wina

0
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu. Nie mieliśmy w...

WIADOMOŚCI

Konkurs „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2024”

0
Ruszyła kolejna, już dwudziesta piąta, edycja konkursu "Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego". Organizatorem jest zarząd Województwa Śląskiego współpracujący w tym dziele  ze Stowarzyszeniem Architektów...
Nowe Info