-2,4 C
Tychy
środa, 8 grudnia, 2021
spot_img

Felieton kulinarny. Grill czy barbecue?

0
Dzień po grillu to prawdziwa katastrofa. Nie dość, że czasem nie wiemy jak się zakończył, to jeszcze wizyta poranna w kuchni uzmysławia nam skalę...

Felieton kulinarny. Więcej tłuszczu

0
„Słuchajcie Mnie a jeść będziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw” (Iz 55,2). Z tłuszczami porobiło się nieciekawie. Z produktu drogiego, pożądanego, dzisiejsza...

Felieton kulinarny. O wyższości sałatki jarzynowej nad kluskami

0
Każdy pewnie jadł sałatkę jarzynową, a wielu robiło ją samodzielnie. Na Śląsku jest szałot. Są sałatki ze śledziem, z boczkiem lub szynką... Jednak ta...

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Felieton kulinarny. Lody ze złotem, kawa kopi luwak, czyli co jedzą...

0
W hotelu w Polanicy piję małe espresso z kawy kopi luwak (120 złotych polskich za filiżankę) i zastanawiam się, co jedzą bogacze. Porzucam Polanicę, bo tu nie mieszkają...

Felieton kulinarny. Rzecz o przyprawach

0
Zanim dziewiętnasty wiek „wyhodował” narody, ludzie bili się o konkretne rzeczy. O surowce, o wodę, o złoto, o niewolników. Walczono też o surowce rozumiane...

Felieton kulinarny. Pieczony turek

0
Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom...

Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni

0
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...

Felieton kulinarny. Rzecz o dyni

0
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...

Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska

0
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...

WIADOMOŚCI

Zmarł Piotr Muskała, były redaktor naczelny tygodnika „Echo”

0
Dziś (7 grudnia) odbył się pogrzeb Piotra Muskały, byłego redaktora naczelnego Górnośląskiego Tygodnika Regionalnego "Echo" (1997-2000), inżyniera górnictwa, działacza NSZZ "Solidarność", internowanego w stanie...
Nowe Info