6,4 C
Tychy
piątek, 29 marca, 2024

Felieton kulinarny. Schabowy z kimchi

0
Od ponad stu lat kiszona kapusta jest składnikiem jednej z najsłynniejszych nowojorskich kanapek: kanapki Rubena albo Roubena z wołowym mostkiem gotowanym na parze, a...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie

0
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...

Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska

0
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...

Felieton kulinarny. Jak je Robert Lewandowski?

0
Piłkarze Bayernu Monachium podpatrzyli, jak Lewandowski zjada obiad, rozpoczynając od deseru, i zaczęli go naśladować. Za chwilę wszyscy w Bawarii zaczną tak jeść i...

Wino, oliwa i chleb

0
Chyba mnie pogięło, by pisać o takiej trójcy w ramach męskiego gotowania. Gotowania nieunikającego kpiny, szyderstwa, błazenady i przekleństw. Gotowania bez alkomatu w kuchni....

Felieton kulinarny. Wieprzek i kiełbasa śląska

0
Jak widzę wieprzka, to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie. Widzę też salceson...

Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi

0
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...

Felieton kulinarny. Pieczeń z łaty na plackach

0
Słońce, choć niemrawo, zaczyna już świecić, czas najwyższy otrzepać się, ponaciągać mięśnie i wyjść z jaskini. A jak już chłop opuści swoje zimowe legowisko i rozpali ogień, to...

Felieton kulinarny. Jagnięcina podana tradycyjnie

0
Kupuję wyłącznie w polskich sklepach. Jednak czasami wędruję w poszukiwaniu wina do innych marketów, a wtedy, jak już tam jestem, zapuszczam żurawia na stanowiska mięsne i nie tylko....

WIADOMOŚCI

Tychy: Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego na tropie rosyjskich szpiegów

0
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego poinformowała, że 27 marca m.in. w Tychach jej funkcjonariusze szukali materiałów w sprawie wykrytej działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji. W ramach...
Nowe Info