-2,4 C
Tychy
środa, 8 grudnia, 2021
spot_img

Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza

0
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami. Czasem goszczę w domu, na...

Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?

0
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów. W Italii jest...

Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli

1
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Felieton kulinarny. Chłodnik na upały

0
Czym tu schłodzić wieczorem skołatane nerwy, kiedy na zewnątrz trzy dychy i wskazania termometru nie chcą maleć? Ano chłodnikiem. Jego temperatura koi, a dodatkowo elektrolity zawarte...

Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?

0
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy? – Cześć. – Cześć. – Masz ten artykuł o kieliszkach? – Wiesz co? – No, co? – Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...

Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe

0
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...

Felieton kulinarny. Męskie gotowanie, czyli kwaśnica

0
Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano, gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia. Te...

Felieton kulinarny. Czy wina francuskie są najlepsze?

0
– I co powiesz? – Na co? – No, czy wina francuskie są najlepsze? – Są. – I ty to mówisz? – Ja. – Zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje. – To jest wyjątek. – Czyli co? Każde francuskie wino...

Felieton kulinarny. Pytania o wino

0
Właściwie po napisaniu tego tytułu mógłbym już zakończyć. Po prostu nie mam śmiałości pisać o winie. Jednak redaktorzy mnie mobilizują, czytelnicy zadają pytania, nie mogę...

WIADOMOŚCI

Zmarł Piotr Muskała, były redaktor naczelny tygodnika „Echo”

0
Dziś (7 grudnia) odbył się pogrzeb Piotra Muskały, byłego redaktora naczelnego Górnośląskiego Tygodnika Regionalnego "Echo" (1997-2000), inżyniera górnictwa, działacza NSZZ "Solidarność", internowanego w stanie...
Nowe Info