Wiosenna sałatka z buraczkami i kozim serem
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia. To także idealny moment na wprowadzenie odświeżających smaków do kuchni. Dziś przedstawiamy przepis na wiosenną...
Niskowęglowodanowe diety pudełkowe: jak zapomnieć o węglowodanach i poczuć się świetnie?
Czy chciałbyś schudnąć, ale nie wiesz, jak zacząć? A może szukasz sposobu, aby poprawić swoje zdrowie i samopoczucie? Niskowęglowodanowe diety pudełkowe mogą być właśnie...
Oregano – właściwości i zastosowanie
Oregano to jedno z najstarszych ziół stosowanych zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Naturalnym środowiskiem tego aromatycznego zioła jest basen Morza Śródziemnego.
Roślina...
Przepis na kopiec kreta
Kopiec kreta to ciasto, które efektownie się prezentuje, jest niezwykle smaczne i lubiane niemal przez wszystkich. Stanowi idealne połączenie ubitej śmietany, czekoladowego ciasta i...
Felieton kulinarny. Co kocha zupa rybna
Lata temu pojechałem do Marsylii, by zjeść ich miejscową bouillabaisse – chyba najbardziej znaną na świecie zupę rybną. Jadłem ją także w Nicei i w wielu innych...
Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....
Felieton kulinarny. Pikantna sałatka z makreli, czyli uroki odkostnienia
Miałem już dość ciepłych dań zamawianych do biura. Zamknięte w plastikowych pojemnikach po 15 minutach traciły swoją chrupkość i stawały się ciepłą bryją rozpoznawalną...
[ZDJĘCIA] Jak powstają goczałkowickie kreple
Przy okazji tłustego czwartku przypominamy, jak powstają goczałkowickie kreple, przygotowywane tradycyjnie przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Goczałkowice-Zdrój.
Są to pączki z marmoladą, posypane cukrem...
Felieton kulinarny. Barszcz – danie I Rzeczpospolitej
Barszcz, w tym dzisiejszy barszcz ukraiński, jest daniem I Rzeczpospolitej. Pierwszy dobry barszcz ukraiński zjadłem prawie dwadzieścia lat temu w małej knajpce nieopodal stacji benzynowej w Żarach. Serwowali...
Najlepsze restauracje i żywność dietetyczna
Nie wystarczy tylko, jak się okazuje, przyjmować o konkretnych porach posiłki. Oczywiście to bardzo ważne, abyśmy pilnowali regularności, a także tego, jak duże to...