Reklama
Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części pierwszej, przygotowaliśmy część drugą quizu, który i tym razem sprawdzi Waszą wiedzę o fascynującym świecie gastronomii. Jak powiedział Stanisław Jerzy Lec: „W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek”. Zaczynajmy!
Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz. 2
Reklama
Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz. 2
Pytanie 1 z 11.
Na zdjęciu znajduje się:
1. szpinak
2. kapusta włoska
3. kapusta ozdobna
4. jarmuż
Pytanie 2 z 11.
Kaki inaczej znany jest jako:
1. pomidorowiec
2. persymona
3. passiflora
4. pelargonia
Pytanie 3 z 11.
Najostrzejszą papryczką jest:
1. Jalapeño
2. Habanero
3. Carolina Reaper
4. Seven-Pot Habanero
Pytanie 4 z 11.
Wskaż liczi
Pytanie 5 z 11.
Najdroższą wagowo przyprawą na świecie jest:
1. cynamon
2. wanilia
3. kakao
4. szafran
Pytanie 6 z 11.
Jak nazywa się warzywo widoczne na zdjęciu?
1. brokuł
2. kalafior romonesco
3. sałata karbowana
4. kalarepa
Pytanie 7 z 11.
Kurczak jerk pochodzi z:
1. Hawajów
2. Jamajki
3. Meksyku
4. Tajlandii
Pytanie 8 z 11.
Ostrość potraw i produktów (głownie papryczek) mierzymy w skali:
1. Ramsay'a
2. Scoville’a
3. Delisle’a
4. Kelwina
Pytanie 9 z 11.
Arancini to:
1. smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej pochodzące z Sycylii
2. gotowane pierożki z nadzieniem z ricotty i szpinaku
3. małe kwadratowe pierożki z nadzieniem z grzybów i żółtego sera
4. smażone ciasto na pizzę nadziane serem mozzarella
Pytanie 10 z 11.
Polędwica Wellington to potrawa kuchni:
1. szkockiej
2. brytyjskiej
3. irlandzkiej
4. islandzkiej
Pytanie 11 z 11.
Sajgonka to:
1. popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy
2. puszysty omlet jajeczny na podstawie białek z dodatkiem warzyw
3. cienkie ciasto z mąki pszennej, nadziewane ryżem i mięsem mielonym. Gotowane w osolonej wodzie
4. cienki placek z mąki kukurydzianej nadziewany warzywami
Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz. 2
Reklama