Reklama
Pytanie 1 z 10.
Majonez to:
1. emulsja w postaci płynnej na bazie oleju i soku z cytryny
2. gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych
3. zimny sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy
Pytanie 2 z 10.
Banan (z botanicznego punktu widzenia) to:
1. roślina dyniowata
2. jagoda
3. roślina psiankowata
Pytanie 3 z 10.
Kimchi to:
Reklama
1. tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw
2. koreański makaron błyskawiczny podobny do ramen
3. tradycyjne koreańskie szaszłyki podawany z sosem satay
Pytanie 4 z 10.
Spaghetii Bolognese to:
1. potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu, podgardla i żółtego sera
2. potrawa z mięsem na bazie pomidorów podawany z cienkim długim makaronem
3. potrawa na bazie sosu pomidorowego z ziołami podawany z cienkim długim makaronem
Pytanie 5 z 10.
Pierogi z farszem składającym się z ziemniaków, sera białego oraz smażonej cebuli to:
1. pierogi wegańskie
2. pierogi ruskie
3. pierogi litewskie
Pytanie 6 z 10.
Bruschetta to:
1. rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch w formie kanapeczek
2. rodzaj przekąski z surowego mięsa
3. rodzaj pizzy w formie przekąski na specjalnym cienkim cieście
Pytanie 7 z 10.
Guacamole to:
1. sos z majonezu i chipotle
2. meksykański sos przyrządzany na bazie awokado
3. meksykański sos na bazie ostrych papryczek i pomidorów
Pytanie 8 z 10.
Na zdjęciu znajduje się:
1. karambola
2. marakuja
3. pitahay (pitaja, smoczy owoc)
Pytanie 9 z 10.
Minestrone to:
1. zupa na bazie zielonych ogórków podawana na zimno
2. zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku
3. zupa przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy
Pytanie 10 z 10.
Konfitura to:
1. produkt spożywczy uzyskiwany przez zmiażdżenie owoców
2. zagotowany i skondensowany sok z owoców
3. produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron
Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach
Reklama