Świąteczny obiad u księcia
Ernst Täger pochodził z Saksonii i był synem łowczego tamtejszego dworu książęcego. W latach 1906-1913 Ernst Täger pełnił funkcję nadleśniczego w Kobiórze. Wraz z żoną Berthą był wówczas zapraszany...
Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...
Felieton kulinarny. Lody ze złotem, kawa kopi luwak, czyli co jedzą...
W hotelu w Polanicy piję małe espresso z kawy kopi luwak (120 złotych polskich za filiżankę) i zastanawiam się, co jedzą bogacze. Porzucam Polanicę, bo tu nie mieszkają...
Felieton kulinarny. Rzecz o przyprawach
Zanim dziewiętnasty wiek „wyhodował” narody, ludzie bili się o konkretne rzeczy. O surowce, o wodę, o złoto, o niewolników. Walczono też o surowce rozumiane...
Felieton kulinarny. Pieczony turek
Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom...
Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...
Felieton kulinarny. Rzecz o dyni
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...
Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...
Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami.
Czasem goszczę w domu, na...
Festiwal Lokalnych Produktów i pokaz kulinarny Oliwii Piech
W najbliższą niedzielę, 6 czerwca, w parku pszczyńskim przy skansenie odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Lokalni twórcy będą oferować swoje cuda,...