20,9 C
Tychy
poniedziałek, 20 maja, 2024

Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?

0
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów. W Italii jest...

Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli

1
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...

Ile kosztują czereśnie?

0
Lubicie czereśnie? Ich sezon w Polsce dopiero nadejdzie w połowie czerwca. Obecnie można kupić owoce z importu. Sprawdziliśmy, ile kosztują. W Pszczynie na targu koło...

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Ulubione smaki Polaków

0
Od dłuższego czasu coraz chętniej wychodzimy z domu, aby zjeść smaczny posiłek w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Ostatnimi czasy pandemia koronawirusa nieco ograniczyła...

Felieton kulinarny. Chłodnik na upały

0
Czym tu schłodzić wieczorem skołatane nerwy, kiedy na zewnątrz trzy dychy i wskazania termometru nie chcą maleć? Ano chłodnikiem. Jego temperatura koi, a dodatkowo elektrolity zawarte...

Ile kosztują truskawki?

0
Sezon na truskawki trwa. Sprawdziliśmy, ile kosztują. Okazuje się, że tegoroczne ceny mogą przyprawić o zawrót głowy. W Pszczynie na stoisku obok Kauflandu dziś (11.05)...

Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?

0
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy? – Cześć. – Cześć. – Masz ten artykuł o kieliszkach? – Wiesz co? – No, co? – Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...

Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe

0
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...

MasterChef Junior: Gościem tyszanin Rafał Fidyt. Oliwia ciągle w grze

0
W dzisiejszym, ósmym odcinku programu MasterChef Junior, w którym do finału zmierza 12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic, pojawili się ciekawi goście specjalni. Jednym z...

WIADOMOŚCI

Nowe Info