Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów.
W Italii jest...
Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...
Ile kosztują czereśnie?
Lubicie czereśnie? Ich sezon w Polsce dopiero nadejdzie w połowie czerwca. Obecnie można kupić owoce z importu. Sprawdziliśmy, ile kosztują.
W Pszczynie na targu koło...
Felieton kulinarny. Narodziny chleba
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....
Ulubione smaki Polaków
Od dłuższego czasu coraz chętniej wychodzimy z domu, aby zjeść smaczny posiłek w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Ostatnimi czasy pandemia koronawirusa nieco ograniczyła...
Felieton kulinarny. Chłodnik na upały
Czym tu schłodzić wieczorem skołatane nerwy, kiedy na zewnątrz trzy dychy i wskazania termometru nie chcą maleć? Ano chłodnikiem. Jego temperatura koi, a dodatkowo elektrolity zawarte...
Ile kosztują truskawki?
Sezon na truskawki trwa. Sprawdziliśmy, ile kosztują. Okazuje się, że tegoroczne ceny mogą przyprawić o zawrót głowy.
W Pszczynie na stoisku obok Kauflandu dziś (11.05)...
Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy?
– Cześć.
– Cześć.
– Masz ten artykuł o kieliszkach?
– Wiesz co?
– No, co?
– Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...
Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...
MasterChef Junior: Gościem tyszanin Rafał Fidyt. Oliwia ciągle w grze
W dzisiejszym, ósmym odcinku programu MasterChef Junior, w którym do finału zmierza 12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic, pojawili się ciekawi goście specjalni. Jednym z...