Reklama
Pytanie 1 z 11.
Na zdjęciu znajduje się:
1. kapusta włoska
2. jarmuż
3. kapusta ozdobna
4. szpinak
Pytanie 2 z 11.
Kaki inaczej znany jest jako:
1. passiflora
2. pomidorowiec
3. pelargonia
4. persymona
Pytanie 3 z 11.
Ostrość potraw i produktów (głownie papryczek) mierzymy w skali:
Reklama
1. Kelwina
2. Scoville’a
3. Delisle’a
4. Ramsay'a
Pytanie 4 z 11.
Wskaż liczi
Pytanie 5 z 11.
Najostrzejszą papryczką jest:
1. Carolina Reaper
2. Jalapeño
3. Seven-Pot Habanero
4. Habanero
Pytanie 6 z 11.
Jak nazywa się warzywo widoczne na zdjęciu?
1. kalarepa
2. sałata karbowana
3. brokuł
4. kalafior romonesco
Pytanie 7 z 11.
Najdroższą wagowo przyprawą na świecie jest:
1. kakao
2. cynamon
3. wanilia
4. szafran
Pytanie 8 z 11.
Sajgonka to:
1. cienki placek z mąki kukurydzianej nadziewany warzywami
2. puszysty omlet jajeczny na podstawie białek z dodatkiem warzyw
3. popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy
4. cienkie ciasto z mąki pszennej, nadziewane ryżem i mięsem mielonym. Gotowane w osolonej wodzie
Pytanie 9 z 11.
Arancini to:
1. smażone ciasto na pizzę nadziane serem mozzarella
2. gotowane pierożki z nadzieniem z ricotty i szpinaku
3. małe kwadratowe pierożki z nadzieniem z grzybów i żółtego sera
4. smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej pochodzące z Sycylii
Pytanie 10 z 11.
Polędwica Wellington to potrawa kuchni:
1. irlandzkiej
2. islandzkiej
3. brytyjskiej
4. szkockiej
Pytanie 11 z 11.
Kurczak jerk pochodzi z:
1. Tajlandii
2. Hawajów
3. Meksyku
4. Jamajki
Sprawdź co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz. 2
Reklama