Jaki piec wybrać do małej restauracji?

0
Reklama

W tzw. małej gastronomii piec powinien być dobrany pod kątem dostępnych funkcji, wydajności, ale też z uwzględnieniem stopniowego rozwoju danego punktu. Jaki sprzęt warto wybrać do niewielkiej restauracji lub fast-fooda? Sprawdźmy.

Organizacja małej gastronomii – wybór pieca

Najlepszym rozwiązaniem dla niewielkich restauracji jest piec konwekcyjno-parowy. Wyróżnia się on wielofunkcyjnością, a także wysokim poziomem przygotowywanych potraw. Odpowiednio dobrany piec to bardziej atrakcyjny wygląd posiłków, doskonale wyczuwalny smak, a także szybsza i efektywniejsza praca kucharza. Trzeba pamiętać, że właściwie dobrany piec gastronomiczny może m.in.:

  • piec potrawy,
  • gotować je na parze,
  • regenerować posiłki,
  • wędzić różne rodzaje dań,
  • smażyć przygotowywane dania,
  • grillować mięso i warzywa itd.

Jaki piec konwekcyjno-parowy będzie najlepszy dla małego obiektu?

Kluczową kwestią przy wyborze pieca jest jego pojemność. Użytkownik może wybrać sprzęt o określonej liczbie półek. Im jest ich więcej, tym większą liczbę zamówień można obsłużyć równocześnie. Kluczowa jest też ilość tzw. elektroniki, czyli zaawansowanych funkcji sterujących pracą pieca. Im jest ich więcej, tym łatwiej dostosować walory smakowe posiłku do potrzeb gości. Nie bez znaczenia jest też wybór źródła zasilania urządzenia. Elektryczny piec do małej restauracji będzie generował duże rachunki, ale za to jest stosunkowo tani. Z kolei sprzęt gazowy jest droższy, ale jego koszty eksploatacyjne będą niższe. Nie można też zapominać, że piece elektryczne wymagają zasilenia napięciem 400 V (trójfazowym), co wiąże się z koniecznością przygotowania odpowiedniej instalacji i przyłączy dużej mocy.

Piec w małej gastronomii – najważniejsze cechy

Jakie cechy powinien mieć piec do tzw. małej gastronomii? Oto najważniejsze z nich:

Kompaktowe rozmiary – piec w małej restauracji nie powinien zajmować zbyt dużo miejsca. W końcu nie jest to jedyne urządzenie niezbędne do przygotowywania smacznych posiłków.

Reklama

Szeroki zakres przygotowywanych potraw, dzięki którym menu podawane w restauracji będzie w miarę rozszerzone i różnorodne smakowo.

Dodatkowe funkcje w postaci np. systemu mycia automatycznego, sterowania cyfrowego, a także sondy termicznej do pomiaru temperatury potraw.

Intuicyjna obsługa, dzięki której praca przy piecu będzie jeszcze efektywniejsza.

Na stronie internetowej https://gastroplaneta.pl/pl/c/Piece-konwekcyjno-parowe/98 znajdą Państwo wiele różnych modeli pieców konwekcyjno-parowych, z których część jest dedykowana niewielkim restauracjom i fast foodom. Mając taki piec, można w krótkim czasie przygotowywać posiłki, które na długo zapadną gościom w ich pamięci.

Artykuł sponsorowany

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj