Zwykłe noże kuchenne a noże japońskie

0
Reklama

Noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie byłoby możliwe przygotowywanie warzyw czy mięsa, z których zamierzamy przygotować posiłek. W kuchni nie ma nic gorszego niż tępy nóż – aby gotowało się nam dobrze, niezbędne są do tego solidne, ostre noże. Jakie wybrać, by były najodpowiedniejsze?

Japońskie noże kuchenne vs zwykłe noże

Na rynku istnieje szeroka gama noży kuchennych, z których można także tworzyć zestawy składające się typowo z noży do obierania warzyw, krojenia mięsa, pieczywa lub sera. Europejscy producenci oferują noże wykonane z rozmaitych materiałów – ceramiczne, z tworzyw sztucznych oraz stali. Ciężko jednak jest im równać się z tym, czym są noże kuchenne japońskie. Stal, z której są wykonywane, jest zdecydowanie dużo lepszej jakości, dlatego noże te nie są podatne między innymi na odkształcenia podczas krojenia twardych produktów. Dodatkowo można je ostrzyć pod odpowiednio niewielkim kątem, dzięki czemu uzyskują one ostrość, której nie da się uzyskać u zwykłych noży kuchennych.

Na niezwykłą trwałość noży kuchennych japońskich wpływa przede wszystkim proces produkcji, a oprócz tego – do ich wykonania wykorzystuje się tylko materiały najwyższej jakości. Noże japońskie są tworzone z jednego materiału, a kute przy użyciu stali i żelaza. Do ich niewątpliwych zalet należą:

  • niezwykłej jakości ostrza,
  • stal nierdzewna wysokiej próby, która daje gwarancję długotrwałego i sprawnego użytkowania,
  • bazowanie na samurajskim mieczu – solidnej, ostrej i skutecznej broni,
  • wysoka odporność na urazy mechaniczne.

Umiejętności, wiedza oraz doświadczenie w kuchni to nie wszystko. Równie ważne jest posiadanie odpowiednich przyrządów do gotowania. Noże kuchenne japońskie są najlepszym rozwiązaniem, za które ręczą najlepsi kucharze na świecie.

Japońskie noże kuchenne – postaw na jakość

Niezaprzeczalnym faktem jest to, iż żaden zwykły nóż kuchenny nie może się równać z nożem japońskim pod względem trwałości czy ostrości. Specjalnie wyselekcjonowana stal nierdzewna, która wykorzystywana jest przy ich produkcji, jest najwytrzymalsza, dzięki czemu nawet pod silnym naporem noże nie pękają ani nie ulegają zniekształceniom. Podczas ostrzenia noży możliwe jest spiłowanie ostrza do naprawdę cienkiej warstwy, która stanowi o niezwykłej ostrości, co jest nieosiągalne w przypadku innych noży.

Reklama

Jeżeli Ty także cenisz wysoką jakość i szukasz wyposażenia kuchni, które cię nie zawiedzie, zdecydowanie postaw na kuchenne noże japońskie, które możesz kupić jako pojedyncze sztuki, jak również stworzyć zestaw noży odpowiednich do różnorodnych kuchennych czynności.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj