Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny „Sztuka Mięsa”. Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dania z wykorzystaniem wieprzowiny. Okazuje się, że mogą one spełniać zasady dobrego żywienia.
W konkursie wzięło udział 16 szkół gastronomicznych z 16 województw (jedna placówka z jednego województwa).
Na etapie warsztatów online zawodowy kucharz przygotowywał własne dania z wykorzystaniem wieprzowiny, omawiał ich wykonanie i zastosowane techniki. Następnie uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotowanie własnej interpretacji dwóch potraw (przystawka oraz danie główne), gdzie głównym składnikiem było mięso wieprzowe.
Po zakończeniu e-warsztatów szkoła przygotowała relację z przeprowadzonych warsztatów na Facebooku. Aby dostać się do finału, ekipa musiała uzyskać jak najwięcej polubień i udostępnień na FB. W tyskiej drużynie był m.in. Kuba Tomaszczyk, który w 2016 r. został finalistą programu kulinarnego MasterChef Junior.
W finale konkursu wystąpiły trzy ekipy. Odbył się on 12 października w centrum konferencyjnym „Smak Kariery” w Warszawie. Tyszanie w kulinarnej rywalizacji wyprzedzili uczniów z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku i z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.
Uczniom ZS nr 7 pogratulował Andrzej Dziuba, prezydent Tychów. Przy okazji włodarz przypomniał, że szkoła w 2019 r., dzięki wsparciu funduszy europejskich, za ponad 2 miliony złotych zmodernizowała dwie pracownie gastronomiczne, pracownię cukierniczą i pracownię obsługi konsumenta. Dzięki temu młodzież może rozwijać swoje kulinarne zainteresowania.
„Ta nagroda kulinarna to kolejny dowód na to, że inwestycje w edukację i tworzenie jak najlepszych warunków rozwoju młodych osób ma sens” – napisał prezydent Dziuba na swoim oficjalnym profilu facebookowym.
(J)