Prawie stu kucharzy będzie gotować na rzecz Domu Kulejących Aniołów

0
Fot. Wioleta Piróg
Reklama

W niedzielę, 11 września, o godz. 12.00 w Browarze Obywatelskim w Tychach rozpocznie się trzecia edycja charytatywnej imprezy „Kulinarny Ogień”. Blisko stu kucharzy będzie gotować na żywo potrawy kuchni polskiej i światowej. Ponadto odbędą się warsztaty artystyczno-kulinarne, występy artystyczne i sportowe. Dochód z wydarzenia zasili konto Domu Kulejących Aniołów w Piasku koło Pszczyny.

„Kulinarny Ogień” to cykliczna akcja charytatywna. Jej inicjatorami są Beata Szymula i Marta Witek, a współorganizatorem Marcin Socha. W tym roku blisko stu szefów kuchni z całej Polski zawita do Tichauer Restaurant w Tychach, gdzie na terenie Browaru Obywatelskiego będą gotować pyszne potrawy. Dochód z akcji wspomoże podopiecznych Domu Kulejących Aniołów w Piasku k. Pszczyny. Dom prowadzi Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Pszczynie. Znajdują tam pomoc dorośli niepełnosprawni intelektualnie oraz ich rodzice.

Impreza w Browarze Obywatelskim rozpocznie się o godz. 12.00. Dla gości „Kulinarnego Ognia” zostanie rozstawiona kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim. Odbędą się pokazy gotowania na żywo szefów kuchni na grillach (m.in. tajskich), gotowanie na patelni o średnicy 1,7 metra.

Będzie można spróbować świni na korbie, prawdziwego plovu tatarskiego, pierogów sudeckich i zupy rybnej. Będą stoiska z pysznymi deserami, chlebami pieczonymi na miejscu, muffinkami oraz swojskimi wyrobami. Nie zabraknie też lokalnego piwa.

Ponadto odbędzie się bitwa kulinarna „Haja na wykopki”, podczas której szefowie kuchni, uczestnicy MasterChef Junior, blogerzy kulinarni i uczniowie szkół gastronomicznych będą gotowali w kociołkach, a ich potrawy będzie można degustować za darmo.

Reklama

Najlepsi kucharze poprowadzą warsztaty kulinarne oraz artystyczno-kulinarne dla dzieci i młodzieży, odbędą się liczne licytacje, występy gimnastyki artystycznej, pokazy tańca i karate. Atmosferę będzie podgrzewał DJ GramWręku, który zadba o oprawę muzyczną podczas całego przedsięwzięcia. Na zakończenie wystąpi artysta muzyk Tomasz Chmielowski.

Kto odwiedzi Browar Obywatelski, będzie miał też okazję zobaczyć w Tichauer Art Gallery jedyną w Polsce, tak kompleksową wystawę poświęconą malarstwu Zdzisława Beksińskiego pt. „Beksiński na Śląsku” – https://beksinskinaslasku.pl/.

HARMONOGRAM 3. EDYCJI EVENTU „KULINARNY OGIEŃ”:

NIEDZIELA, 11 WRZEŚNIA:
12.00 – start imprezy,
12.30 – wspólne zdjęcie organizatorów, wszystkich gotujących i pomagających,
13.00 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych „Sztuka na talerzu”,
od 13.30 – pierwsze licytacje,
14.00 – występ dziewcząt z UKS Silesia Chorzów Sekcja Gimnastyki Artystycznej,
15.00 – występ zespołu Orientyski,
16.00 – występ Śląskiego Klubu Karate Goliat,
od 17.00 – bitwa kulinarna „Haja na wykopki”
18.00 – występ Tomasz Chmielowskiego,
ok.21.00/22.00 – zakończenie imprezy.

A ponadto: warsztaty kulinarne oraz artystyczno-kulinarne dla dzieci i młodzieży, stoisko z wyrobami podopiecznych Stowarzyszenia Kulejących Aniołów, animacje dla dzieci, malowanie twarzy, przejazy off-roadowe, wóz strażacki.

(J)

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj