Profesjonalna gastronomia: Zasady przechowywania żywności

0
Reklama

Podczas prowadzenia działalności związanej z żywieniem innych osób arcyważne jest by poznać zasady przechowywania żywności w gastronomii. Bezpieczeństwo żywności powinno być sprawą priorytetową. Podstawową jest takie zorganizowanie przestrzeni by w maksymalny sposób zminimalizować ryzyko powstawania pleśni czy innych zanieczyszczeń żywności.

Poznaj zasady przechowywania żywności w gastronomii

Pierwszą fundamentalną zasadą przechowywania żywności jest oddzielenie żywności czystej od brudnej. Zakazane jest także magazynowanie produktów jeszcze nieprzetworzonych z gotowymi potrawami. Należy także pamiętać, że zabronione jest przechowywanie mięsa i nabiału wraz z wyrobami wegańskimi. Zasada oddzielania produktów wegańskich od tych odzwierzęcych dotyczy także desek do krojenia, naczyń oraz akcesoriów używanych podczas gotowania.

Do podstawowych zasad przechowywania żywności należy zaliczyć także zasadę First in – first out, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Nowo zakupione produkty powinny być umieszczane z tyłu przestrzeni magazynowej, a te ze zbliżającymi się terminami przydatności – z przodu.

Jakie są najważniejsze warunki przechowywania żywności?

Żywność powinna być przechowywana w czystości. Wszystkie zamrażarki i urządzenia chłodnicze (https://iguanasklep.pl/producenci/smeg-3/chlodnictwo-1), a także inne przestrzenie magazynowania powinny być czyszczone regularnie. Tworząc biznes gastronomiczny warto ustalić harmonogram, który narzuca częstotliwość mycia wymienionych sprzętów.

Jednym z warunków przechowywania żywności jest dbałość o odpowiednią temperaturę. Większość produktów zawiera oznaczenia temperatury na opakowaniach. Przestrzeganie idealnych warunków temperaturowych pomoże przedłużyć żywotność produktu. W każdym lokalu gastronomicznym temperatura chłodzenia i mrożenia powinna być sprawdzana regularnie.

Reklama

Należy zadbać także by zapewnić inne warunki przechowywania żywności zgodne z zaleceniami producenta, takie jak wilgotność czy stopień nasłonecznienia.

Bardzo ważne jest to by żywność była przechowywana w odpowiednich pojemnikach. Idealne do tego będą opakowania hermetyczne, które są przeznaczone do kontaktu z produktami żywnościowymi.

Przechowywanie żywności – prezentacja zasad

Rozpoczynając biznes gastronomiczny należy przeszkolić pracowników. Ważne jest by zaprezentować im obowiązujące zasady bezpiecznego przechowywania żywności.

Zespół należy poinformować o tym w jakich miejscach przechowywane są ryby, jaja i mięso, a także inne produkty spożywcze. Każdy z pracowników powinien zostać zapoznany z harmonogramem czyszczenia sprzętów i mieć wiedzę, dotyczącą częstotliwości mycia i dezynfekcji przestrzeni magazynowania żywności. Ważne jest także, by pracownicy znali zasadę przechowywania żywności FIFO – pierwsze weszło, pierwsze wyszło.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj