Kopiec kreta to ciasto, które efektownie się prezentuje, jest niezwykle smaczne i lubiane niemal przez wszystkich. Stanowi idealne połączenie ubitej śmietany, czekoladowego ciasta i bananów. Sprawdza się jako codzienny deser, ale i super słodkość na większe okazje. Mimo ciekawej formy, nie jest problematyczne w przygotowaniu. Zobacz, jak je zrobić!
Jak przygotować kopiec kreta?
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 150 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 100 g Czekolady Mlecznej E.Wedel
- 200 ml mleka
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 20 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na środek:
- 4 banany (jeśli wybierzesz te mniej dojrzałe, będą odrobinę twardsze i mniej słodkie)
- sok z 1/2 cytryny
- 750 ml śmietanki kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 70 g Czekolady Lekkiej Gorzkiej 50% E.Wedel
Przygotowanie ciasta:
W rondelku na małym ogniu roztop masło i dodaj do niego obie czekolady – posiekane albo połamane na małe kawałki. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do momentu uzyskania gładkiej polewy. Do rozpuszczonej czekolady wlej mleko, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach miksera aż powstanie jasna, puszysta masa jajeczna bez widocznych grudek cukru. Wystudzoną polewę wlej do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie za pomocą trzepaczki – aż składniki się połączą. Dodaj mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.
Ciasto przelej do blaszki (tortownicy, np. o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 170°C.
Przygotowanie środka:
Upieczone i wystudzone ciasto wyjmij z tortownicy i zetnij z niego wierzch na wysokości około 3 cm. Bardzo delikatnie wydrąż łyżką trochę miąższu na głębokość około 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta przełóż do miski i rozkrusz je jeszcze drobniej.
Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i ułóż równomiernie w wydrążonym cieście. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy powstanie sztywna masa, dodaj startą na tarce czekoladę i wymieszaj całość za pomocą łyżki. Na banany wyłóż przygotowany krem i uformuj go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca. Wierzch posyp równomiernie rozkruszonym ciastem czekoladowym. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Z czym podawać kopiec kreta?
Kopiec kreta to pełne smaku ciasto, w którym słodycz czekoladowego spodu jest doskonale zbalansowana bananami. Wszystko to rozpływa się w ustach za sprawą puszystej, ale sztywnej śmietanki. Dzięki temu, ciasto to gra na stole główną rolę i nie potrzebuje żadnych dodatków. Doskonała będzie do niego jedynie filiżanka dobrej kawy albo herbaty!
Jeśli szukasz równie pysznych i nieskomplikowanych przepisów, które zachwycą twoich gości i umilą każdą uroczystość – wejdź na stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zainspiruj się!
Materiał partnera