W niedzielę, 19 grudnia, na pszczyńskim rynku można się będzie posilić wigilijną zupą pieczarkową. Zostanie ona też dostarczona do pszczyńskich jadłodzielni.
Od lat w niedzielę przed świętami na pszczyńskim rynku staje kocioł z parującą zupą wigilijną. Jak informuje starostwo pszczyńskie, w tym roku można się nią będzie częstować od godz. 11.00 do ostatniej porcji.
W ubiegłym roku, ze względu na pandemię, słoiki z zupą wigilijną zostały przekazane do pszczyńskich jadłodzielni. W tym roku będzie podobnie.
– W niedzielę, 19 grudnia, między 9.00 a 11.00 do trzech pszczyńskich jadłodzielni dostarczymy słoiki z pyszną zupą pieczarkową ugotowaną tradycyjnie przez strażaków z OSP Pszczyna. W akcję włączyli się także restauratorzy: Rarytasy i Maszkety, Bazar u Koziołka oraz Karczma Wiejska, dzięki którym potrzebujący otrzymają świąteczne potrawy – mówi Barbara Bandoła, starosta pszczyńska.
Jadłodzielnie znajdują się przy kościele pw. Podwyższenia Krzyża Św., przy kościele pw. Wszystkich Świętych, a także przy Domu Błękitnego Krzyża im. Matki Ewy przy ul. Paderewskiego 3 w Pszczynie.
Organizatorami akcji są: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie, Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie. Partnerzy: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie, Uprawa Pieczarek Świerkot z Wisły Wielkiej oraz Producent Marchwi Dzida Produkt z Goczałkowic-Zdroju.
DLAP, (r) Źródło: Starostwo Powiatowe w Pszczynie