Naczynia jednorazowe do gastronomii – jak wybrać ekologiczne akcesoria?

0
Reklama

Naczynia jednorazowe są niezwykle wygodne i niezbędne przy sprzedaży dań i innych produktów na wynos. Jednak jeśli są wykonane z plastiku, stanowią spory problem dla środowiska. Dlatego też w dzisiejszych czasach większość firm decyduje się na zamianę plastikowych naczyń na takie, które wykonane są w sposób ekologiczny. Sprawdźmy, jak wybrać takie artykuły do pakowania na wynos.

Jednorazowe kubki papierowe

Jeśli chodzi o kubki do gorących napojów serwowanych na wynos, najlepiej wybrać te wykonane z papieru. Kubek papierowy jest przyjazny środowisku, ponieważ w całości ulega rozkładowi. Zwykle zajmuje to maksymalnie kilka tygodni, co w porównaniu do plastiku, który zalega na planecie przez setki lat, jest naprawdę rewelacyjnym wynikiem.

 

Przy wyborze kubków papierowych do restauracji lub kawiarni warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim ważna jest jakość wykonania oraz solidność naczynia. Powinien on zapewniać komfort oraz bezpieczeństwo podczas przenoszenia gorącego napoju, dlatego też najlepiej sprawdzi się papier o grubszej strukturze. Warto oczywiście mieć też na uwadze estetykę. Duży wybór kubków papierowych w różnych kolorach i wzorach znajdziemy na https://www.opakowanianawynos.pl/35-kubki-papierowe.

Sztućce jednorazowe — z jakiego materiału?

Sztućce jednorazowe to kolejny niezbędnik każdego lokalu, w którym serwuje się dania na wynos. Obecnie większość restauracji chce odejść od tych plastikowych. Na jakie jednak najlepiej je zamienić?

Reklama

Sztućce na wynos muszą być zarówno ekologiczne, jak i solidne. Na pewno nie powinny uginać się pod wpływem wilgoci. Nie mogą też łamać się przy nabieraniu składników. Jaki materiał temu sprosta? Najlepszym wyborem będą sztućce drewniane z https://www.opakowanianawynos.pl/233-sztucce-drewniane. Obecnie to najpopularniejszy zamiennik plastikowych przyborów. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ są bardzo wygodne i trwałe, a przy tym biodegradowalne.

Inne akcesoria jednorazowe niezbędne w gastronomii

Przy sprzedaży dań oraz innych produktów na wynos, potrzebne będą nie tylko kubki oraz sztućce, ale też pojemniki. Wybór ekologicznych opakowań jest obecnie coraz większy. Jednak nie oznacza to wcale, że łatwo jest znaleźć idealne naczynia jednorazowe. Te muszą bowiem spełniać wiele ważnych wymagań. Przede wszystkim powinny być szczelne i zapewniać podtrzymanie temperatury dań. Pod tym względem świetnie sprawdzą się pojemniki biodegradowalne wykonane z celulozy, czy trzciny cukrowej.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj