Wędliny świata w Tychach – najlepsze przysmaki
W czasie podróży i wakacji za granicą, z wielką przyjemnością poznajemy kulturę danego państwa. Zwiedzamy najpopularniejsze miejsca, cieszymy się fauną i florą, ale także...
Felieton kulinarny. Tajemnice jajka
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...
Felieton kulinarny. Jak przyrządzić ośmiornicę
Ze złowioną ośmiornicą zszedłem po klatce schodowej ze swojego trzeciego piętra przed blok. Chwyciłem ją za łeb i trzasnąłem mackami o ścianę. Sąsiad się...
Felieton kulinarny. Szarpana wołowina
Męskie gotowanie kontynuujemy dziś z wykorzystaniem wołowiny. W dalszym ciągu odwołujemy się do tradycji myśliwskich i pasterskich gdzie mężczyźni sami się rządzili.
Spożycie wołowiny w...
Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...
Tyszanin Kuba Tomaszczyk wygrał program MasterChef
Tyszanin Kuba Tomaszczyk wygrał 11. edycję telewizyjnego programu kulinarnego MasterChef. Tym samym młody kucharz zainkasował 100 tys. zł i podpisał kontrakt na wydanie własnej...
Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....
Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...
Ile kosztują czereśnie?
Lubicie czereśnie? Ich sezon w Polsce dopiero nadejdzie w połowie czerwca. Obecnie można kupić owoce z importu. Sprawdziliśmy, ile kosztują.
W Pszczynie na targu koło...
Domowa kiełbasa — co jest potrzebne do jej przygotowania?
Marzenie o domowej kiełbasie, smakującej jak tradycyjne przysmaki z masarni, staje się rzeczywistością dzięki odpowiednim składnikom i narzędziom. W ich zdobyciu może Ci pomóc...