[ZDJĘCIA] Jak powstają goczałkowickie kreple
Przy okazji tłustego czwartku przypominamy, jak powstają goczałkowickie kreple, przygotowywane tradycyjnie przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Goczałkowice-Zdrój.
Są to pączki z marmoladą, posypane cukrem...
Czy catering dietetyczny w Tychach posiada diety dla każdego?
Dziś wiele osób próbuje przejść na jasną stronę zwolenników prawidłowego odżywiania. Dla jednych jest to sposób na rozpoczęcie zdrowego trybu życia, dla innych normalizacja...
Kulinarny sukces uczniów z Tychów
Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny "Sztuka Mięsa". Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy...
Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...
Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...
Dlaczego dobór diety pudełkowej jest tak ważny?
Bierzesz sobie do serca uwagi ze strony najbliższego otoczenia? Nie tylko rodzina, ale np. również koleżanki z pracy radzą Ci rozpoczęcie odchudzania? W moim...
Golonka gotowana w piwie
Propozycja na dziś? Golonka (jak chcą językoznawcy) czy golonko (jak się u nas mówi) gotowane w piwie! Ma szczególne miejsce w sercach Ślązaków. Danie...
Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...
Kawa ziarnista z palarni i ze sklepu – różnice
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę zaczyna odgrywać jakość produktów i usług, które trafiają do rąk konsumentów. Często zdarza się nam więc porównywać i...
Śląskie Dni Miodu
31 lipca i 1 sierpnia na pszczyńskim rynku odbędą się Śląskie Dni Miodu. Ma być słodko, ciekawie i muzycznie.
Zaplanowano wykłady, koncerty, gry i zabawy...