22,9 C
Tychy
poniedziałek, 29 kwietnia, 2024

[ZDJĘCIA] Jak powstają goczałkowickie kreple

0
Przy okazji tłustego czwartku przypominamy, jak powstają goczałkowickie kreple, przygotowywane tradycyjnie przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Goczałkowice-Zdrój. Są to pączki z marmoladą, posypane cukrem...

Czy catering dietetyczny w Tychach posiada diety dla każdego?

0
Dziś wiele osób próbuje przejść na jasną stronę zwolenników prawidłowego odżywiania. Dla jednych jest to sposób na rozpoczęcie zdrowego trybu życia, dla innych normalizacja...

Kulinarny sukces uczniów z Tychów

0
Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny "Sztuka Mięsa". Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy...

Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi

0
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...

Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos

0
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...

Dlaczego dobór diety pudełkowej jest tak ważny?

0
Bierzesz sobie do serca uwagi ze strony najbliższego otoczenia? Nie tylko rodzina, ale np. również koleżanki z pracy radzą Ci rozpoczęcie odchudzania? W moim...

Golonka gotowana w piwie

0
Propozycja na dziś? Golonka (jak chcą językoznawcy) czy golonko (jak się u nas mówi) gotowane w piwie! Ma szczególne miejsce w sercach Ślązaków. Danie...

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Kawa ziarnista z palarni i ze sklepu – różnice

0
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę zaczyna odgrywać jakość produktów i usług, które trafiają do rąk konsumentów. Często zdarza się nam więc porównywać i...

Śląskie Dni Miodu

0
31 lipca i 1 sierpnia na pszczyńskim rynku odbędą się Śląskie Dni Miodu. Ma być słodko, ciekawie i muzycznie. Zaplanowano wykłady, koncerty, gry i zabawy...

WIADOMOŚCI

Nojland jak Dziki Zachód. Monografia na 150-lecie Bojszów Nowych i 90-lecie...

0
„Na skróty bez Nojland. Zarys monograficzny Bojszów Nowych i ich jednostki OSP” to książka, która powstała z okazji 150-lecia miejscowości i 90-lecia tutejszej Ochotniczej...
Nowe Info