„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę”
„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę” – powiedziała Ania Starmach, jurorka w programie MasterChef Junior. Wietnamskim daniem 12-latki ze Studzienic zachwycony był też Robert Makłowicz.
12-letnia...
Felieton kulinarny. Afrykańska potrawa protoplastą paprykarza szczecińskiego?
W 1967 roku wyprodukowano w Gryfie pierwszą puszkę konserwy paprykarza szczecińskiego. Produkcja była oparta w patencie „na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z...
Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi
Co dziś dobrego? Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi. Pyszna, aromatyczna i całkiem prosta w wykonaniu. Przepis mamy z Karczmy Wiejskiej w Jankowicach.
Przepis na 3-4...
MasterChef Junior: Oliwii Piech świetnie idzie!
Oliwii Piech świetnie idzie w programie MasterChef Junior. 12-latka ze Studzienic w dzisiejszym, drugim odcinku przygotowała bezę, która bardzo zasmakowała goszczącej w programie Roksanie...
Tatar wołowy z żółtkiem
Tatar to danie dla smakoszy. Jedni uwielbiają, inni niekoniecznie. Pamiętajmy, że najważniejsza w przygotowaniu tej przystawki jest wysokiej jakości, świeża, sprawdzona wołowina. Swoim przepisem...
Felieton kulinarny. Popieprzyć
Czy zastanawiali się państwo, dlaczego zamiast słowa popieprzyć albo dopieprzyć wszyscy używają „dodać pieprzu do smaku”?
Żeby to zrozumieć, musimy cofnąć się do połowy ubiegłego...
Oliwia Piech w programie MasterChef Junior
12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic wystąpiła w programie MasterChef Junior. Jurorzy jej danie określili jako "arcydzieło".
Dziś (7.03) ruszyła szósta edycja programu TVN MasterChef Junior,...
Felieton kulinarny. Pieczeń wołowa
Wołowina miała na Górnym Śląsku pierwszorzędne znaczenie. Było to mięso ekskluzywne. Znacznie droższe od wieprzowiny. Gospodynie kupowały kawałki mięsa, części bez kości i tłuszczu odkładały...
Zupa podgrzybkowa z łazankami
Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem...
Felieton kulinarny. Śledź, czyli pojednanie
W kuchni śląskiej dominują trunki jęczmienno-chmielowe, w polskiej, jak i u większości Słowian, żytnio-ziemniaczane. Jest jednak pewna potrawa, która łączy obie te tak odrębne trunkowe cywilizacje. To jest...