17 C
Tychy
czwartek, 9 maja, 2024

„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę”

0
„Oliwia wyrasta na kulinarną gwiazdę” – powiedziała Ania Starmach, jurorka w programie MasterChef Junior. Wietnamskim daniem 12-latki ze Studzienic zachwycony był też Robert Makłowicz. 12-letnia...

Felieton kulinarny. Afrykańska potrawa protoplastą paprykarza szczecińskiego?

0
W 1967 roku wyprodukowano w Gryfie pierwszą puszkę konserwy paprykarza szczecińskiego. Produkcja była oparta w patencie „na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z...

Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi

0
Co dziś dobrego? Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi. Pyszna, aromatyczna i całkiem prosta w wykonaniu. Przepis mamy z Karczmy Wiejskiej w Jankowicach. Przepis na 3-4...

MasterChef Junior: Oliwii Piech świetnie idzie!

0
Oliwii Piech świetnie idzie w programie MasterChef Junior. 12-latka ze Studzienic w dzisiejszym, drugim odcinku przygotowała bezę, która bardzo zasmakowała goszczącej w programie Roksanie...

Tatar wołowy z żółtkiem

0
Tatar to danie dla smakoszy. Jedni uwielbiają, inni niekoniecznie. Pamiętajmy, że najważniejsza w przygotowaniu tej przystawki jest wysokiej jakości, świeża, sprawdzona wołowina. Swoim przepisem...

Felieton kulinarny. Popieprzyć

0
Czy zastanawiali się państwo, dlaczego zamiast słowa popieprzyć albo dopieprzyć wszyscy używają „dodać pieprzu do smaku”? Żeby to zrozumieć, musimy cofnąć się do połowy ubiegłego...

Oliwia Piech w programie MasterChef Junior

0
12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic wystąpiła w programie MasterChef Junior. Jurorzy jej danie określili jako "arcydzieło". Dziś (7.03) ruszyła szósta edycja programu TVN MasterChef Junior,...

Felieton kulinarny. Pieczeń wołowa

0
Wołowina miała na Górnym Śląsku pierwszorzędne znaczenie. Było to mięso ekskluzywne. Znacznie droższe od wieprzowiny. Gospodynie kupowały kawałki mięsa, części bez kości i tłuszczu odkładały...

Zupa podgrzybkowa z łazankami

0
Mamy dziś dla Was przepis na zupę podgrzybkową z łazankami – aromatyczną, sycącą, pełną zapachu lasu. Znalazła się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. Przepisem...

Felieton kulinarny. Śledź, czyli pojednanie

0
W kuchni śląskiej dominują trunki jęczmienno-chmielowe, w polskiej, jak i u większości Słowian, żytnio-ziemniaczane. Jest jednak pewna potrawa, która łączy obie te tak odrębne trunkowe cywilizacje. To jest...

WIADOMOŚCI

Patryk Jaki zaśpiewał z tyszanami „Rotę”: „Nie będzie Niemiec pluł nam...

0
Patryk Jaki, kandydat prawicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego, na wiecu w Tychach zaśpiewał wraz z tyszanami trzecią zwrotkę „Roty” (rozpoczynającą się od słów:...
Nowe Info