Sezon na rzodkiewkę – co można z niej przyrządzić?
Warzywa korzeniowe o charakterystycznym, ostrym smaku, czyli rzodkiewki, nazywane są królowymi nowalijek. Jednak tak szybko, jak się pojawiają, tak długo nie schodzą ze stołów...
Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...
Najlepsze restauracje i żywność dietetyczna
Nie wystarczy tylko, jak się okazuje, przyjmować o konkretnych porach posiłki. Oczywiście to bardzo ważne, abyśmy pilnowali regularności, a także tego, jak duże to...
Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...
Felieton kulinarny. Pytania o wino
Właściwie po napisaniu tego tytułu mógłbym już zakończyć. Po prostu nie mam śmiałości pisać o winie. Jednak redaktorzy mnie mobilizują, czytelnicy zadają pytania, nie mogę...
Kawa ziarnista z palarni i ze sklepu – różnice
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę zaczyna odgrywać jakość produktów i usług, które trafiają do rąk konsumentów. Często zdarza się nam więc porównywać i...
Felieton kulinarny. Makaron w pesto z naci marchwi
Jedna z hipotez dotycząca pochodzenia makaronu mówi, że pierwsze ciasto makaronowe powstało w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem nad Bałtykiem, a w szczególności na terenach...
Kolorowe babeczki? Zobacz, jak je przygotować
Wiele osób po ujrzeniu stosów kolorowych, bogato przystrojonych babeczek pragnie przygotować je samodzielnie w swoim domu. Warto więc dowiedzieć się, jak można je zrobić...
Policzki wołowe w sosie własnym
Mamy dla Was sprawdzony przepis na policzki wołowe w sosie własnym. Do tego purée ziemniaczane i buraczki glazurowane. Co powiecie na taki walentynkowy obiad?...
Felieton kulinarny. Narodziny chleba
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....