Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...
Oregano – przyprawa, która niesie w sobie cenne właściwości
Oregano to roślina, która od starożytności stosowana jest jako dodatek do potraw ze względu na cenne walory smakowe jak i doceniana jest także ze...
Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...
Rolady, kluski i modro kapusta
Rolady wołowe ze śląskimi kluskami i modrą (czyli czerwoną) kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na śląskim stole.
Dla tych, którzy może nie są...
Felieton kulinarny. O wyższości sałatki jarzynowej nad kluskami
Każdy pewnie jadł sałatkę jarzynową, a wielu robiło ją samodzielnie. Na Śląsku jest szałot. Są sałatki ze śledziem, z boczkiem lub szynką... Jednak ta...
Felieton kulinarny. Flaczki – danie smakoszy czy barbarzyńców?
Kiedy spóźniłem się na śniadanie w bukaresztańskim hotelu i spragniony (oraz głodny) usiadłem w restauracji, lustrując kartę w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego, podszedł kelner. Widząc moją zafrasowaną twarz, rzekł:...
Kwiat pustyni do jedzenia – tajemnica smaku i zdrowia
Kwiat pustyni to nie tylko piękna ozdoba pustynnych krajobrazów, ale także źródło niesamowitych smaków i właściwości prozdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie korzyści...
MasterChef Junior: Kolejny sukces Oliwii Piech
Kolejny sukces Oliwii Piech, 12-latki ze Studzienic w gminie Pszczyna, w programie TVN MasterChef Junior. W dzisiejszym (4.04) odcinku Oliwia poprowadziła drużynę niebieskich do...
Kulinarny sukces uczniów z Tychów
Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny "Sztuka Mięsa". Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy...