9,4 C
Tychy
czwartek, 16 maja, 2024

Felieton kulinarny. Bigos – produkt miłości kapusty i mięsiwa

0
Usiadłem nad udźcem z sarny i sporym kubełkiem kiszonej kapusty z Charsznicy, pozostałym po grudniowych świętach. Nic tylko bigos – pomyślałem. Ale pisanie o...

Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska

0
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...

Chcesz poczuć się lekko, ale nie wiesz jak to zrobić –...

0
Współczesny rytm życia niemal całkowicie determinuje czynności człowieka i jego rozkład dnia. Często więc każdy nagle zdaje sobie sprawę, że prawie cały czas spędza...

Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2

0
  Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2

0
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec. Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...

Felieton kulinarny. Więcej tłuszczu

0
„Słuchajcie Mnie a jeść będziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw” (Iz 55,2). Z tłuszczami porobiło się nieciekawie. Z produktu drogiego, pożądanego, dzisiejsza...

Oregano – właściwości i zastosowanie

0
Oregano to jedno z najstarszych ziół stosowanych zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Naturalnym środowiskiem tego aromatycznego zioła jest basen Morza Śródziemnego. Roślina...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Kawa ziarnista z palarni i ze sklepu – różnice

0
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę zaczyna odgrywać jakość produktów i usług, które trafiają do rąk konsumentów. Często zdarza się nam więc porównywać i...

WIADOMOŚCI

Nowe Info