14,7 C
Tychy
piątek, 26 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Schabowy – ulubione danie Polaków

0
Zawsze mnie korciło żeby, zabrać się za to peerelowskie danie i zrównać je z ziemią. Powalić na łopatki i wyżąć jak starą ścierkę, a...

Kawa ziarnista z palarni i ze sklepu – różnice

0
W dzisiejszych czasach coraz większą rolę zaczyna odgrywać jakość produktów i usług, które trafiają do rąk konsumentów. Często zdarza się nam więc porównywać i...

Kulinarny sukces uczniów z Tychów

0
Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Tychach wygrali ogólnopolski konkurs gastronomiczny "Sztuka Mięsa". Finał w Warszawie poprzedził cykl warsztatów online z doświadczonymi kucharzami. Uczestnicy...

Felieton kulinarny. Traktat o gotowaniu fasoli

0
Żywię wegetarian już prawie trzydzieści lat, a że początki były ciężkie, bo przypadały na późny Peerel, to ze skromnych produktów dostępnych wówczas rozwinąłem całą...

Food trucki w Parku Zamkowym w Pszczynie

0
W ten weekend (15-17 października) w Parku Zamkowym w Pszczynie odbędzie się zlot food trucków. Przez trzy dni będzie można skosztować dań z różnych...

Kozaki, prawdziwki, maślaki. Sezon na grzyby

0
Nie wszyscy z nas wiedzą jak należy zachować się w lesie. Za niewłaściwe zachowanie możemy się spodziewać srogiej kary finansowej. Mniej doświadczeni grzybiarze mogą...

Felieton kulinarny. Kiszonki i czarodziejska góra

0
Nic ostatnio nie gotuję. Nie opłaca się. To co spływa do mnie z ogródka domaga się świeżości i chrupkości, żadnej tam obróbki termicznej. No...

Felieton kulinarny. Weganie nadchodzą!

0
Kiedy przeczytałem, że szef cechu rzeźników francuskich zwrócił się do ministra spraw wewnętrznych o zwiększoną ochronę przed atakami wegan, pomyślałem, że historia budowania nowego,...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Jedzenie łatwe i trudne

0
Namnożyło się nam restauracji z przeróżnymi kuchniami, a niekiedy z gwiazdkami Michelin i z szefami kuchni o znanych nazwiskach – w tym wielu z...

WIADOMOŚCI

Bezpłatne szczepienia dla osób powyżej 65 roku życia

0
Istnieje możliwość skorzystania z bezpłatnych szczepień przeciw pneumokokom dla osób (z grup ryzyka) powyżej 65 roku życia. Wystarczy pójść do swojego lekarza POZ i...
Nowe Info