Felieton kulinarny. Co kocha zupa rybna
Lata temu pojechałem do Marsylii, by zjeść ich miejscową bouillabaisse – chyba najbardziej znaną na świecie zupę rybną. Jadłem ją także w Nicei i w wielu innych...
Oliwia Piech w programie MasterChef Junior
12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic wystąpiła w programie MasterChef Junior. Jurorzy jej danie określili jako "arcydzieło".
Dziś (7.03) ruszyła szósta edycja programu TVN MasterChef Junior,...
MasterChef Junior: Oliwii Piech świetnie idzie!
Oliwii Piech świetnie idzie w programie MasterChef Junior. 12-latka ze Studzienic w dzisiejszym, drugim odcinku przygotowała bezę, która bardzo zasmakowała goszczącej w programie Roksanie...
Felieton kulinarny. Kminek – od nienawiści do miłości
Uwielbiam zapach i smak kminku. Dobre pieczywo z kminkiem mógłbym jeść bez żadnych dodatków, co najwyżej ze świeżym masłem, albo rwane w rękach, z olejem lnianym i odrobiną soli...
Śląskie Dni Miodu
31 lipca i 1 sierpnia na pszczyńskim rynku odbędą się Śląskie Dni Miodu. Ma być słodko, ciekawie i muzycznie.
Zaplanowano wykłady, koncerty, gry i zabawy...
Felieton kulinarny. Jak je Robert Lewandowski?
Piłkarze Bayernu Monachium podpatrzyli, jak Lewandowski zjada obiad, rozpoczynając od deseru, i zaczęli go naśladować. Za chwilę wszyscy w Bawarii zaczną tak jeść i...
Dieta pudełkowa – czy to naprawdę działa? Wszystko, co musisz wiedzieć...
Chcesz schudnąć i utrzymać zdrową dietę, ale brakuje ci czasu? Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem! Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jak działa ta...
Felieton kulinarny. Wędzony boczek i skrzydła anioła
Zapach wędzonego boczku jest jak muśnięcie skrzydłami anioła. Wprowadza nas na kulinarny Parnas. Wprawdzie, jak zauważył Cyprian Kamil Norwid, niektórzy obdarzeni skrzydłami pójdą zamiatać...
Felieton kulinarny. Sos japoński do pierożków
Skoro staliśmy się globalną wioską, to możemy na Wigilię wpuścić na nasze talerze coś od bliższych czy dalszych sąsiadów. W tym wypadku od dalszych....
Jak to na świniobiciu bywało
Gospodynie z powiatu pszczyńskiego przypomniały, jak to na świniobiciu bywało. 11 października w Studzienicach odbył się V Powiatowy Konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”....