18 C
Tychy
piątek, 10 maja, 2024

Felieton kulinarny. Narodziny chleba

0
Chleb jest podstawą naszej kuchni. Jest darem Boga dla nas. „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W naszej części Europy witamy chlebem i solą....

Felieton kulinarny. Chłodnik na upały

0
Czym tu schłodzić wieczorem skołatane nerwy, kiedy na zewnątrz trzy dychy i wskazania termometru nie chcą maleć? Ano chłodnikiem. Jego temperatura koi, a dodatkowo elektrolity zawarte...

Felieton kulinarny. Kieliszki – jakie, do czego i kiedy?

0
Kilka słów o kieliszkach. Jakie stawiać na stole, do jakich win i kiedy? – Cześć. – Cześć. – Masz ten artykuł o kieliszkach? – Wiesz co? – No, co? – Kupiłem jakieś dwadzieścia lat temu komplet...

Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe

0
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...

Felieton kulinarny. Męskie gotowanie, czyli kwaśnica

0
Kiedy mam trochę czasu, a następnego dnia nie muszę wstawać rano, gotuję zupę gulaszową albo kwaśnicę. To prawdziwie męskie gotowanie. Wymaga czasu i skupienia. Te...

Felieton kulinarny. Czy wina francuskie są najlepsze?

0
– I co powiesz? – Na co? – No, czy wina francuskie są najlepsze? – Są. – I ty to mówisz? – Ja. – Zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje. – To jest wyjątek. – Czyli co? Każde francuskie wino...

Felieton kulinarny. Pytania o wino

0
Właściwie po napisaniu tego tytułu mógłbym już zakończyć. Po prostu nie mam śmiałości pisać o winie. Jednak redaktorzy mnie mobilizują, czytelnicy zadają pytania, nie mogę...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

Felieton kulinarny. Keczup czy keczap? Rzecz o pomidorach

0
Keczup czy keczap? Rzecz o pomidorach. Posłuchajcie tej historii. Jest koniec lat siedemdziesiątych, w sierpniowy dzień w nadmorskiej miejscowości ustawiła się kolejka do stoiska...

Felieton kulinarny. Afrykańska potrawa protoplastą paprykarza szczecińskiego?

0
W 1967 roku wyprodukowano w Gryfie pierwszą puszkę konserwy paprykarza szczecińskiego. Produkcja była oparta w patencie „na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z...

WIADOMOŚCI

Nowe Info