16,5 C
Tychy
piątek, 10 maja, 2024

Felieton kulinarny. Zaopatrzeniowiec z Bostonu na targu w świętokrzyskim

0
Kilka razy w roku jadę na sobotni targ do małej miejscowości w województwie świętokrzyskim. Przyjeżdżam w piątek wieczorem do wsi nieopodal, gdzie nocuję w...

Felieton kulinarny. Lody ze złotem, kawa kopi luwak, czyli co jedzą...

0
W hotelu w Polanicy piję małe espresso z kawy kopi luwak (120 złotych polskich za filiżankę) i zastanawiam się, co jedzą bogacze. Porzucam Polanicę, bo tu nie mieszkają...

Felieton kulinarny. Rzecz o przyprawach

0
Zanim dziewiętnasty wiek „wyhodował” narody, ludzie bili się o konkretne rzeczy. O surowce, o wodę, o złoto, o niewolników. Walczono też o surowce rozumiane...

Felieton kulinarny. Pieczony turek

0
Po kiego grzyba Amerykanie w Dniu Dziękczynienia jedzą pieczonego turka (turkey)? Jaki Turek w tym mieszał? A może jakaś inna nacja na złość Turkom...

Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni

0
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...

Felieton kulinarny. Rzecz o dyni

0
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...

Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska

0
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...

Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza

0
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami. Czasem goszczę w domu, na...

Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?

0
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów. W Italii jest...

Felieton kulinarny. Śledztwo w sprawie bajgli

1
Siedzę w fastfoodowej knajpce w Londynie w towarzystwie pani Zuzanny, młodej, eleganckiej Polki. Pani Zuzanna jest prawnikiem i pracuje dla rządu brytyjskiego. W Polsce skończyła szkołę artystycznego projektowania odzieży...

WIADOMOŚCI

Nowe Info