18,2 C
Tychy
sobota, 27 kwietnia, 2024

Felieton kulinarny. Popieprzyć

0
Czy zastanawiali się państwo, dlaczego zamiast słowa popieprzyć albo dopieprzyć wszyscy używają „dodać pieprzu do smaku”? Żeby to zrozumieć, musimy cofnąć się do połowy ubiegłego...

Felieton kulinarny. Pieczeń wołowa

0
Wołowina miała na Górnym Śląsku pierwszorzędne znaczenie. Było to mięso ekskluzywne. Znacznie droższe od wieprzowiny. Gospodynie kupowały kawałki mięsa, części bez kości i tłuszczu odkładały...

Felieton kulinarny. Śledź, czyli pojednanie

0
W kuchni śląskiej dominują trunki jęczmienno-chmielowe, w polskiej, jak i u większości Słowian, żytnio-ziemniaczane. Jest jednak pewna potrawa, która łączy obie te tak odrębne trunkowe cywilizacje. To jest...

Felieton kulinarny. Wino i gulasz

1
Trzeba kiedyś o tym winie napisać. Znajdujemy się (Tychy) na ubitym, pobitewnym terenie. Bitwa dotyczyła piwa i wódki. Nie wiadomo kto zwyciężył. Miejscowi ze swoim...

Felieton kulinarny. Wojna żuru z pierogami

0
Pisanie o kuchni w Tychach i okolicach to nieuchronne zderzenie kultury Górnego Śląska z kulturą i obyczajami przybyszów ze Wschodu. Tych z Kresów, ale także tych z dawnego województwa kieleckiego, lubelskiego...

WIADOMOŚCI

Velo Cug wyjechał już na trasę. Bilety za przewóz roweru kupujemy...

0
Velo Cug, czyli specjalny pociąg pasażerski Kolei Śląskich przystosowany do przewozu nawet 36 rowerów, wyruszył 27 kwietnia na trasę. Będzie docierał również do tyskich...
Nowe Info