Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...
Felieton kulinarny. Steki cz. 2
Jak przyrządzić dobry stek, by oczarować nim kobietę? Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad. Oto one.
Ostrym nożem – dobry jest ten do filetowania...
MasterChef Junior: Gościem tyszanin Rafał Fidyt. Oliwia ciągle w grze
W dzisiejszym, ósmym odcinku programu MasterChef Junior, w którym do finału zmierza 12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic, pojawili się ciekawi goście specjalni. Jednym z...
Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec.
Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...
Kolorowe babeczki? Zobacz, jak je przygotować
Wiele osób po ujrzeniu stosów kolorowych, bogato przystrojonych babeczek pragnie przygotować je samodzielnie w swoim domu. Warto więc dowiedzieć się, jak można je zrobić...
MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...
Dieta w ciąży – catering do zadań specjalnych
Żywienie kobiet w ciąży jest bardzo wymagającym zadaniem. Doświadczyłem tego na sobie. Kiedy zaczynaliśmy starania o dziecko, nie spodziewałem się, że już samo oczekiwanie...
Festiwal Lokalnych Produktów i pokaz kulinarny Oliwii Piech
W najbliższą niedzielę, 6 czerwca, w parku pszczyńskim przy skansenie odbędzie się inauguracja Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Lokalni twórcy będą oferować swoje cuda,...
Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...
Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi
Co dziś dobrego? Zupa cebulowa z grzankami serowo-czosnkowymi. Pyszna, aromatyczna i całkiem prosta w wykonaniu. Przepis mamy z Karczmy Wiejskiej w Jankowicach.
Przepis na 3-4...