Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...
Felieton kulinarny. Wieprzek i kiełbasa śląska
Jak widzę wieprzka, to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie.
Widzę też salceson...
Felieton kulinarny. Krótka historia wędzonki i kiełbasy
To nie wieś, tylko miasto rozwinęło sztukę tworzenia wyrobów mięsnych. Wieśniacy byli zbyt ubodzy, by jadać mięso; sprzedawali je – a sami żywili się tym,...
Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2
Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...
Zwykłe noże kuchenne a noże japońskie
Noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie byłoby możliwe przygotowywanie warzyw czy mięsa, z których zamierzamy przygotować posiłek. W kuchni...
Felieton kulinarny. Ostryga – największy afrodyzjak
Mój naczelny, znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje, poprosił, bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie nie...
Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...
Wiosenna sałatka z buraczkami i kozim serem
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia. To także idealny moment na wprowadzenie odświeżających smaków do kuchni. Dziś przedstawiamy przepis na wiosenną...
Tatar wołowy z żółtkiem
Tatar to danie dla smakoszy. Jedni uwielbiają, inni niekoniecznie. Pamiętajmy, że najważniejsza w przygotowaniu tej przystawki jest wysokiej jakości, świeża, sprawdzona wołowina. Swoim przepisem...
MasterChef Junior: Oliwia Piech znów wyróżniona
W dzisiejszym, czwartym odcinku programu TVN MasterChef Junior 12-letnia mieszkanka Studzienic Oliwia Piech znów została wyróżniona. Wygrała kolejną konkurencję i awansowała do następnego etapu.
Dziś...