14,8 C
Tychy
czwartek, 2 maja, 2024

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Wieprzek i kiełbasa śląska

0
Jak widzę wieprzka, to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie. Widzę też salceson...

Felieton kulinarny. Krótka historia wędzonki i kiełbasy

0
To nie wieś, tylko miasto rozwinęło sztukę tworzenia wyrobów mięsnych. Wieśniacy byli zbyt ubodzy, by jadać mięso; sprzedawali je – a sami żywili się tym,...

Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2

0
  Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...

Zwykłe noże kuchenne a noże japońskie

0
Noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie byłoby możliwe przygotowywanie warzyw czy mięsa, z których zamierzamy przygotować posiłek. W kuchni...

Felieton kulinarny. Ostryga – największy afrodyzjak

0
Mój naczelny, znając moje wcześniejsze, kulinarne, francuskie peregrynacje, poprosił, bym napisał coś o ostrygach. Bo niby są już obecne w marketach, a ludzie nie...

Felieton kulinarny. Foodlęki – lęki jedzeniowe

0
Z jedzeniem, jak z każdą ważna sferą działań ludzkich, związanych jest wiele fobii i neuroz. Nie będę opisywał smutnych medycznych przypadków, tylko strachy przeciętnego Kowalskiego. Jednym...

Wiosenna sałatka z buraczkami i kozim serem

0
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia. To także idealny moment na wprowadzenie odświeżających smaków do kuchni. Dziś przedstawiamy przepis na wiosenną...

Tatar wołowy z żółtkiem

0
Tatar to danie dla smakoszy. Jedni uwielbiają, inni niekoniecznie. Pamiętajmy, że najważniejsza w przygotowaniu tej przystawki jest wysokiej jakości, świeża, sprawdzona wołowina. Swoim przepisem...

MasterChef Junior: Oliwia Piech znów wyróżniona

0
W dzisiejszym, czwartym odcinku programu TVN MasterChef Junior 12-letnia mieszkanka Studzienic Oliwia Piech znów została wyróżniona. Wygrała kolejną konkurencję i awansowała do następnego etapu. Dziś...

WIADOMOŚCI

Agnieszka Chylińska w katowickim Spodku. Koncert z okazji 30-lecia kariery

0
Agnieszka Chylińska jest jedną z najbardziej charakterystycznych i charyzmatycznych artystek na polskiej scenie muzycznej. Od lat nieustannie eksperymentuje ze swoim artystycznym wizerunkiem, udowadniając swoją...
Nowe Info