12,6 C
Tychy
piątek, 3 maja, 2024

Felieton kulinarny. Kminek – od nienawiści do miłości

0
Uwielbiam zapach i smak kminku. Dobre pieczywo z kminkiem mógłbym jeść bez żadnych dodatków, co najwyżej ze świeżym masłem, albo rwane w rękach, z olejem lnianym i odrobiną soli...

Przepis na kopiec kreta

0
Kopiec kreta to ciasto, które efektownie się prezentuje, jest niezwykle smaczne i lubiane niemal przez wszystkich. Stanowi idealne połączenie ubitej śmietany, czekoladowego ciasta i...

MasterChef Junior: Gościem tyszanin Rafał Fidyt. Oliwia ciągle w grze

0
W dzisiejszym, ósmym odcinku programu MasterChef Junior, w którym do finału zmierza 12-letnia Oliwia Piech ze Studzienic, pojawili się ciekawi goście specjalni. Jednym z...

Felieton kulinarny. Steki cz. 1

0
Wraz z wolnością przywędrowały do nas steki. Wcześniej – z naszych mlecznych odmian bydła – nie sposób było przyrządzić tego dania. Co najwyżej można...

Felieton kulinarny. Wędzony boczek i skrzydła anioła

0
Zapach wędzonego boczku jest jak muśnięcie skrzydłami anioła. Wprowadza nas na kulinarny Parnas. Wprawdzie, jak zauważył Cyprian Kamil Norwid, niektórzy obdarzeni skrzydłami pójdą zamiatać...

Dieta pudełkowa – czy to naprawdę działa? Wszystko, co musisz wiedzieć...

0
Chcesz schudnąć i utrzymać zdrową dietę, ale brakuje ci czasu? Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem! Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jak działa ta...

Felieton kulinarny. Śledź, czyli pojednanie

0
W kuchni śląskiej dominują trunki jęczmienno-chmielowe, w polskiej, jak i u większości Słowian, żytnio-ziemniaczane. Jest jednak pewna potrawa, która łączy obie te tak odrębne trunkowe cywilizacje. To jest...

Felieton kulinarny. Cudowne ciastka z dyni

0
Dziś zacznę od przepisu na ciastka z dyni. Kto nie jest zainteresowany, niech ten temat przeskoczy i czyta dalej. Więc – jak to mówi...

[ZDJĘCIA] Jak powstają goczałkowickie kreple

0
Przy okazji tłustego czwartku przypominamy, jak powstają goczałkowickie kreple, przygotowywane tradycyjnie przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Goczałkowice-Zdrój. Są to pączki z marmoladą, posypane cukrem...

Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter

0
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec. Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...

WIADOMOŚCI

Nowe Info