11,2 C
Tychy
niedziela, 5 maja, 2024

Felieton kulinarny. Traktat o gotowaniu fasoli

0
Żywię wegetarian już prawie trzydzieści lat, a że początki były ciężkie, bo przypadały na późny Peerel, to ze skromnych produktów dostępnych wówczas rozwinąłem całą...

Felieton kulinarny. Kiszonki i czarodziejska góra

0
Nic ostatnio nie gotuję. Nie opłaca się. To co spływa do mnie z ogródka domaga się świeżości i chrupkości, żadnej tam obróbki termicznej. No...

Felieton kulinarny. Weganie nadchodzą!

0
Kiedy przeczytałem, że szef cechu rzeźników francuskich zwrócił się do ministra spraw wewnętrznych o zwiększoną ochronę przed atakami wegan, pomyślałem, że historia budowania nowego,...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Jedzenie łatwe i trudne

0
Namnożyło się nam restauracji z przeróżnymi kuchniami, a niekiedy z gwiazdkami Michelin i z szefami kuchni o znanych nazwiskach – w tym wielu z...

Felieton kulinarny. Kuchnia włoska, czyli Italia kontra barbarzyńcy

0
„Kuchnia podobna jest do małego urwisa: co rusz doprowadza do palpitacji, ale i radości daje wiele”. Pellegrino Artusi Z kuchnią włoską mam zawsze problem. Kiedy...

Felieton kulinarny. Zrozumieć sos pomidorowy

0
Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego, o czym za chwilę napiszę. To znaczy wiem sporo, myślę, że więcej niż inni, ale nie na tyle dużo,...

Felieton kulinarny. Grill czy barbecue?

0
Dzień po grillu to prawdziwa katastrofa. Nie dość, że czasem nie wiemy jak się zakończył, to jeszcze wizyta poranna w kuchni uzmysławia nam skalę...

Felieton kulinarny. Więcej tłuszczu

0
„Słuchajcie Mnie a jeść będziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw” (Iz 55,2). Z tłuszczami porobiło się nieciekawie. Z produktu drogiego, pożądanego, dzisiejsza...

Felieton kulinarny. O wyższości sałatki jarzynowej nad kluskami

0
Każdy pewnie jadł sałatkę jarzynową, a wielu robiło ją samodzielnie. Na Śląsku jest szałot. Są sałatki ze śledziem, z boczkiem lub szynką... Jednak ta...

WIADOMOŚCI

Nowe Info