22,5 C
Tychy
sobota, 18 maja, 2024

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina

0
Męskie gotowanie kontynuujemy dziś z wykorzystaniem wołowiny. W dalszym ciągu odwołujemy się do tradycji myśliwskich i pasterskich gdzie mężczyźni sami się rządzili. Spożycie wołowiny w...

Felieton kulinarny. Jak je Robert Lewandowski?

0
Piłkarze Bayernu Monachium podpatrzyli, jak Lewandowski zjada obiad, rozpoczynając od deseru, i zaczęli go naśladować. Za chwilę wszyscy w Bawarii zaczną tak jeść i...

Felieton kulinarny. Flaczki – danie smakoszy czy barbarzyńców?

0
Kiedy spóźniłem się na śniadanie w bukaresztańskim hotelu i spragniony (oraz głodny) usiadłem w restauracji, lustrując kartę w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego, podszedł kelner. Widząc moją zafrasowaną twarz, rzekł:...

Felieton kulinarny. Chłodnik na bogato

0
Chłodnik na bogato to chłodnik z mięsem. Tyle że nie byle jakim. Mięso musi być z kraju, w którym temperatury nie schodzą poniżej trzydziestu...

Felieton kulinarny. Cynadry – danie z jąder dzika

0
Do dziś trwa spór, czy świnia pochodzi od dzisiejszego dzika, czy odwrotnie. Łatwość z jaką świnie adaptują się w stanie dzikim, zaskakująco szybko zmieniając swój wygląd...

Felieton kulinarny. Steki cz. 2

0
Jak przyrządzić dobry stek, by oczarować nim kobietę? Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad. Oto one. Ostrym nożem – dobry jest ten do filetowania...

Felieton kulinarny. Wojna żuru z pierogami

0
Pisanie o kuchni w Tychach i okolicach to nieuchronne zderzenie kultury Górnego Śląska z kulturą i obyczajami przybyszów ze Wschodu. Tych z Kresów, ale także tych z dawnego województwa kieleckiego, lubelskiego...

Felieton kulinarny. Jagnięcina podana tradycyjnie

0
Kupuję wyłącznie w polskich sklepach. Jednak czasami wędruję w poszukiwaniu wina do innych marketów, a wtedy, jak już tam jestem, zapuszczam żurawia na stanowiska mięsne i nie tylko....

Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie

0
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...

Felieton kulinarny. Tajemnice jajka

0
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...

WIADOMOŚCI

Nowe Info