11,2 C
Tychy
niedziela, 5 maja, 2024

Felieton kulinarny. Gicz cielęca na batacie

0
Gicz cielęca na batacie. Choroba nie wybiera. Mam głos jak Geralt z Rivii, ale reszta wygląda mniej atrakcyjnie. Choroba wymusza dystans do otaczającego świata...

Felieton kulinarny. Czy wina francuskie są najlepsze?

0
– I co powiesz? – Na co? – No, czy wina francuskie są najlepsze? – Są. – I ty to mówisz? – Ja. – Zawsze mówiłeś, że o gustach się nie dyskutuje. – To jest wyjątek. – Czyli co? Każde francuskie wino...

Felieton kulinarny. Grochówka, czyli purée de pois secs

0
Zacznę od wspomnień. Pod koniec lat osiemdziesiątych i później dzierżawiłem wraz z teściem staw nieopodal Pyskowic. Hodowaliśmy tam karpiego kroczka, czyli dorośniętego jednolatka nadającego się do...

Felieton kulinarny. Szarpana wołowina cz. 2

0
Nadal kontynuujemy temat wołowiny i to szarpanej. Dziś przepis przekładaniec. Składniki: 75 deko łopatki wołowej (25 deko na osobę – męska porcja), 50 deko wędzonych...

Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi

0
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...

WIADOMOŚCI

Nowe Info