Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec.
Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...
Felieton kulinarny. Lody ze złotem, kawa kopi luwak, czyli co jedzą...
W hotelu w Polanicy piję małe espresso z kawy kopi luwak (120 złotych polskich za filiżankę) i zastanawiam się, co jedzą bogacze. Porzucam Polanicę, bo tu nie mieszkają...
Felieton kulinarny. Wino i gulasz
Trzeba kiedyś o tym winie napisać. Znajdujemy się (Tychy) na ubitym, pobitewnym terenie. Bitwa dotyczyła piwa i wódki. Nie wiadomo kto zwyciężył. Miejscowi ze swoim...
Felieton kulinarny. Szczęśliwy makaron
Jedna ze stacji telewizyjnych przeprowadziła sondę na temat dań, które najbardziej poprawiają samopoczucie, czyli uszczęśliwiają. Całej dziesiątki nie zapamiętałem, ale na podium znalazły się...
Felieton kulinarny. Moja droga do wina
Obiecałem napisać o swojej drodze do wina. Jest na niej nasze rodzinne wzmocnione wino domowe. Wspominam je z rozrzewnieniem. Miało moc między 70 a 80 proc. alkoholu.
Nie mieliśmy w...
Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...
Felieton kulinarny. Steki cz. 1
Wraz z wolnością przywędrowały do nas steki. Wcześniej – z naszych mlecznych odmian bydła – nie sposób było przyrządzić tego dania. Co najwyżej można...
Felieton kulinarny. Co kocha zupa rybna
Lata temu pojechałem do Marsylii, by zjeść ich miejscową bouillabaisse – chyba najbardziej znaną na świecie zupę rybną. Jadłem ją także w Nicei i w wielu innych...
Felieton kulinarny. Schabowy z kimchi
Od ponad stu lat kiszona kapusta jest składnikiem jednej z najsłynniejszych nowojorskich kanapek: kanapki Rubena albo Roubena z wołowym mostkiem gotowanym na parze, a...
Felieton kulinarny. „Głowa Murzyna” na placku ziemniaczanym
W jednej z restauracji hotelowych podsumowaliśmy najbardziej ulubione dania zamawiane w kończącym się sezonie. Restauracja oferowała głównie polską kuchnię i popularne dania w tej kuchni. Zwycięzcą okazał się placek...