20,6 C
Tychy
niedziela, 5 maja, 2024

Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter

0
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec. Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...

Felieton kulinarny. Rzecz o dyni

0
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...

Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska

0
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...

Felieton kulinarny. Jedzenie łatwe i trudne

0
Namnożyło się nam restauracji z przeróżnymi kuchniami, a niekiedy z gwiazdkami Michelin i z szefami kuchni o znanych nazwiskach – w tym wielu z...

Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?

0
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...

WIADOMOŚCI

Nowe Info