Felieton kulinarny. Pączki, śledziowe krokieciki i porter
Co może łączyć tradycyjnie wypiekane pączki i smaczne śledziowe krokieciki serwowane pod portera? Odpowiedź brzmi: smalec.
Zaprzyjaźniona z moją rodziną para energicznych trzydziestolatków otworzyła w...
Felieton kulinarny. Rzecz o dyni
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...
Felieton kulinarny. Kuchnia meksykańska
Dałem się podejść i nie mam wyjścia. Muszę przygotować kolację z dań meksykańskich. Kolacja w formie bufetu dla dwudziestu osób. Z mojej kilkutygodniowej włóczęgi...
Felieton kulinarny. Jedzenie łatwe i trudne
Namnożyło się nam restauracji z przeróżnymi kuchniami, a niekiedy z gwiazdkami Michelin i z szefami kuchni o znanych nazwiskach – w tym wielu z...
Felieton kulinarny. Gęsina. Czegóż chcieć więcej?
Przed kilku laty uczestniczyłem w kolacji w dworku poniemieckim pod Raciborzem, pięknie odnowionym przez śląsko-polską parę ciekawych ludzi. Dworek pamięta czasy Eichendorffa. Ten niemiecki poeta epoki...