Pierogi ruskie
Dziś proponujemy pierogi ruskie. Danie proste i pyszne. Doskonałe na obiad czy kolację, w zwykły dzień i na święta – bo też dla wielbicieli...
Felieton kulinarny. Bajgiel czy obwarzanek?
Kontynuujemy nasze rozważania o chlebie w kontekście pytania, co było pierwsze: bajgiel czy obwarzanek? Zaglądamy do kuchni innych narodów, by poszukać podobnych „obwarzanych” produktów.
W Italii jest...
Felieton kulinarny. Udo indycze z kluskami śląskimi
Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę, a odebrałem siedemnastokilowego indyka. „Przecież pan powiedział, że w połowie października. A kto...
Matcha – cudowny zielony napój
Matcha - cudowny zielony napój z liści krzewów. Sprawdź jego prozdrowotne właściwości oraz dowiedz się jak przyrządzić matcha latte.
Zielona herbata matcha
Matcha to sproszkowana zielona...
Felieton kulinarny. Rzecz o dyni
Prosty lud polski zwał dynię banią albo gałą. Bania kojarzy się z powiedzeniem „łeb jak bania”, ale określenie to wywodzi się od „bani karmelickiej”,...
MasterChef Junior: Oliwii Piech świetnie idzie!
Oliwii Piech świetnie idzie w programie MasterChef Junior. 12-latka ze Studzienic w dzisiejszym, drugim odcinku przygotowała bezę, która bardzo zasmakowała goszczącej w programie Roksanie...
Sprawdź, co wiesz o gotowaniu, daniach i przyprawach cz.2
Każdy z nas jest specjalistą w dziedzinie kulinariów. Jedni jedynie poprzez spożywanie potraw, inni na skutek ich przygotowywania. Po cieszącej się dużym zainteresowaniem części...
Felieton kulinarny. Szukrut, czyli niebigos
Odpowiednikiem naszego bigosu w zachodniej Europie jest alzackie choucroute. Kiedy po raz pierwszy zaserwowałem rodzince ten smakołyk, ochrzcili go nazwą „niebigos”. Tak pozostało do...
Felieton kulinarny. Jajecznica a porządek świata
Wyjechałem dziś wczesnym rankiem. Miałem do pokonania ponad 500 km. Po dwóch godzinach jazdy, głodny i rozdrażniony informacjami radiowymi ze świata, zacząłem wypatrywać jakiegoś miejsca postoju....
MasterChef Junior: Oliwia Piech idzie dalej!
Oliwia Piech ze Studzienic w gminie Pszczyna dobrze sobie poradziła w dzisiejszym (18.04) odcinku programu MasterChef Junior. Najpierw w parze ze Stasiem wygrała konkurencję...