Felieton kulinarny. Schabowy – ulubione danie Polaków
Zawsze mnie korciło żeby, zabrać się za to peerelowskie danie i zrównać je z ziemią. Powalić na łopatki i wyżąć jak starą ścierkę, a...
Profesjonalna gastronomia: Zasady przechowywania żywności
Podczas prowadzenia działalności związanej z żywieniem innych osób arcyważne jest by poznać zasady przechowywania żywności w gastronomii. Bezpieczeństwo żywności powinno być sprawą priorytetową. Podstawową...
Dieta w ciąży – catering do zadań specjalnych
Żywienie kobiet w ciąży jest bardzo wymagającym zadaniem. Doświadczyłem tego na sobie. Kiedy zaczynaliśmy starania o dziecko, nie spodziewałem się, że już samo oczekiwanie...
Golonka gotowana w piwie
Propozycja na dziś? Golonka (jak chcą językoznawcy) czy golonko (jak się u nas mówi) gotowane w piwie! Ma szczególne miejsce w sercach Ślązaków. Danie...
Ile kosztują czereśnie?
Lubicie czereśnie? Ich sezon w Polsce dopiero nadejdzie w połowie czerwca. Obecnie można kupić owoce z importu. Sprawdziliśmy, ile kosztują.
W Pszczynie na targu koło...
Felieton kulinarny. Pieczeń z łaty na plackach
Słońce, choć niemrawo, zaczyna już świecić, czas najwyższy otrzepać się, ponaciągać mięśnie i wyjść z jaskini. A jak już chłop opuści swoje zimowe legowisko i rozpali ogień, to...
Felieton kulinarny. Krótka historia wędzonki i kiełbasy
To nie wieś, tylko miasto rozwinęło sztukę tworzenia wyrobów mięsnych. Wieśniacy byli zbyt ubodzy, by jadać mięso; sprzedawali je – a sami żywili się tym,...
Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...
Felieton kulinarny. Popieprzyć
Czy zastanawiali się państwo, dlaczego zamiast słowa popieprzyć albo dopieprzyć wszyscy używają „dodać pieprzu do smaku”?
Żeby to zrozumieć, musimy cofnąć się do połowy ubiegłego...
Kozaki, prawdziwki, maślaki. Sezon na grzyby
Nie wszyscy z nas wiedzą jak należy zachować się w lesie. Za niewłaściwe zachowanie możemy się spodziewać srogiej kary finansowej. Mniej doświadczeni grzybiarze mogą...