Felieton kulinarny. Kartoffelsalat doda ci skrzydeł
Mocno muszę się uderzyć w piersi, i to własne, bo Włosi nie jedzą spaghetti z sosem bolońskim. Nie jedzą i już, to tylko polska...
Felieton kulinarny. Unia wasza, zupa nasza
Wystarczy wyjechać z kraju na tydzień, gdzieś w europejskie rejony Morza Śródziemnego, do jakiegoś czterogwiazdkowego all inclusive, by zatęsknić za naszymi zupami.
Czasem goszczę w domu, na...
Wino, oliwa i chleb
Chyba mnie pogięło, by pisać o takiej trójcy w ramach męskiego gotowania. Gotowania nieunikającego kpiny, szyderstwa, błazenady i przekleństw. Gotowania bez alkomatu w kuchni....
Felieton kulinarny. Zrozumieć sos pomidorowy
Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego, o czym za chwilę napiszę. To znaczy wiem sporo, myślę, że więcej niż inni, ale nie na tyle dużo,...
Felieton kulinarny. Flaczki – danie smakoszy czy barbarzyńców?
Kiedy spóźniłem się na śniadanie w bukaresztańskim hotelu i spragniony (oraz głodny) usiadłem w restauracji, lustrując kartę w poszukiwaniu czegoś odpowiedniego, podszedł kelner. Widząc moją zafrasowaną twarz, rzekł:...
Felieton kulinarny. Bigos – produkt miłości kapusty i mięsiwa
Usiadłem nad udźcem z sarny i sporym kubełkiem kiszonej kapusty z Charsznicy, pozostałym po grudniowych świętach. Nic tylko bigos – pomyślałem. Ale pisanie o...
Felieton kulinarny. Tajemnice jajka
Zbliża się śniadanie wielkanocne, a na nim jajko jako symbol nowego życia. Jajko jest obok chleba, wina i oliwy najważniejszym pokarmem dzisiejszego świata. Ten symbol ma...
Felieton kulinarny. Steki cz. 1
Wraz z wolnością przywędrowały do nas steki. Wcześniej – z naszych mlecznych odmian bydła – nie sposób było przyrządzić tego dania. Co najwyżej można...
Felieton kulinarny. Bigos a sprawa polska
Proszę się nie martwić, nie będzie słowa jak przygotować bigos. Każdy z nas ma tu swoje mądrości, jeden z grzybami, drugi z wędzoną śliwką węgierką, inny nawet...
Felieton kulinarny. Jak je Robert Lewandowski?
Piłkarze Bayernu Monachium podpatrzyli, jak Lewandowski zjada obiad, rozpoczynając od deseru, i zaczęli go naśladować. Za chwilę wszyscy w Bawarii zaczną tak jeść i...